Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 28 juni 2013 Deel opbrengst windpark Wieringermeer in lokaal windfonds

Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer (gezamenlijk Windkracht Wieringermeer) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor Windplan Wieringermeer. Met de ondertekening starten de partijen de gezamenlijke ontwikkeling van een windpark van 350 tot 400 MW. De overheid ondersteunt het plan met de Rijkscoördinatieregeling en een Green Deal. De eerste windmolens zullen naar verwachting in 2017 verschijnen.

Lokaal windfonds

Windkracht Wieringermeer hecht veel waarde aan betrokkenheid van de omgeving bij het windpark. Daarom stort Windkracht jaarlijks een nader te bepalen bedrag uit de opbrengsten van het windpark in een lokaal windfonds. Het windfonds is voor en door mensen uit de gemeente en kan maatschappelijke initiatieven en projecten mogelijk maken die anders door geldgebrek blijven liggen. Het bestuur van het fonds bestaat uit inwoners van gemeente Hollands Kroon. Bovendien zorgen de initiatiefnemers voor het mede ontwikkelen van een poldermolen. De opbrengsten daarvan zullen ten goede komen aan bewoners uit de polder Wieringermeer.

Groene stroom voor 275.000 huishoudens

Windplan Wieringermeer is een initiatief van gemeente Hollands Kroon, energiebedrijf Nuon, energieonderzoekcentrum ECN en Windcollectief Wieringermeer. Het windpark krijgt een vermogen van 350 tot 400 MW en dat is voldoende om 275.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het windpark bestaat uit zo’n 100 nieuw te plaatsen moderne windturbines in lijnopstellingen met een maximale masthoogte van 120 meter. Ook is afgesproken dat ruim 80 bestaande molens uit de polder Wieringermeer worden verwijderd.

Hierdoor krijgt het landschap een aanzienlijk rustiger aanblik. Naar verwachting gaan de eerste nieuwe windmolens van het windpark vanaf 2017 stroom leveren. (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl