Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 23 juli 2013 Stevige vooroever maakt kust Callantsoog veilig

Vier baggerschepen voeren de afgelopen drie maanden af en aan voor de kust van Zwakke Schakel Callantsoog. In totaal pompten zij 1440 vrachten zand op de vooroever. In totaal is twee miljoen kuub zand aangebracht, oftewel 1,5 voetbalstadion. Callantsoog heeft weer een robuust strand dat, in combinatie met onderhoudsuppleties, voor de komende 50 jaar veilig is. De versterking bij Callantsoog is de eerste stap naar een veilige Noord-Hollandse kust.

Veilige kust

Het zand is opgespoten in ondiep water aan de basis van de kust. Hiermee is een zandbank gevormd die de golven breekt waardoor deze aan kracht verliezen. Nu de kust eenmaal is aangevuld tot een stevige vooroever, wordt de officiële nieuwe kustlijn vastgesteld. Rijkswaterstaat hanteert deze bij het reguliere kustlijnonderhoud als maatstaf: wanneer de kustlijn door zee en wind teveel zand verliest, wordt deze aangevuld.

vooroever suppletie
Afbeelding: Kust op Kracht

Strand bij Petten en Camperduin

Vanaf eind 2013 wordt Zwakke Schakel Hondsbossche en Pettemer Zeewering versterkt met dertig miljoen kuub zand. Deze plannen lagen tot en met 6 juni 2013 ter inzage. In de zomerperiode wordt de beantwoording van de zienswijzen voorbereid. Medio september 2013 stelt het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap het definitieve kustversterkingplan vast inclusief de beantwoording van de zienswijzen.

Kust op Kracht

Met het oog op toekomstige klimaatveranderingen, werken Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat samen om de Zwakke Schakels in de Noord-Hollandse kust op orde te brengen. De provincie Noord-Holland grijpt de versterking aan om de kust aantrekkelijker te maken. Zo wordt in Callantsoog een uitkijkpunt aangelegd en een nieuw wandelpad. (Bron: Kust op Kracht)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl