Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 juli 2013 Het wad kleurt paars

Ecomare logoBron: Ecomare - Het stinkt naar rotting en zwavel op sommige plekken op het Texelse wad bij De Cocksdorp en de Schorren. Het wadoppervlak is daar zwart met paarse en wittige klodders, alsof iemand met verf heeft geknoeid. Daar liggen ook dode kokkels en wadpieren. Zulke plekken kun je af en toe op het wad tegenkomen, de laatste keer dat dat op grote schaal gebeurde was in 1994. Ook toen waren het warme zomerdagen met weinig wind na een koud voorjaar, op plekken waar veel wieren opgehoopt liggen. Het wordt veroorzaakt door zwavelbacteriën.

Rotten

De vlekken ontstaan waar het wier is gaan rotten. De rottingsbacteriën halen alle zuurstof uit het water, waardoor de bodemdieren stikken. Die gaan ook weer rotten, en dat heeft vreemde gevolgen. Het wad wordt op zulke plekken helemaal zwart. Dat komt door bacteriën die sulfaat in sulfide omzetten, zonder zuurstof.

Sulfide stinkt naar rotte eieren, en vormt samen met ijzer een zwart gekleurde stof. Aan de oppervlakte leven purperzwavelbacteriën, die met hulp van licht het sulfide weer omzetten in zwavel en sulfaat. De wittige plekken bestaan uit andere zwavelbacteriën, die sulfide en zuurstof uit de lucht omzetten in sulfaat.

Zwarte bodem

Normaal is het wadoppervlak grijs- of olijfbruin, doordat er algen en ijzeroxide oftewel roest in zitten. Een paar centimeter onder het oppervlak, waar geen zuurstof zit, is de wadbodem altijd zwart door sulfide.

Geen paniek

Het wad ziet er op zulk soort plekken soms alarmerend uit, maar het is gewoon de natuur en er is geen reden voor paniek. Na enkele weken is het weer hersteld en ziet het eruit alsof er niets gebeurd is. Het duurt alleen nog een paar maanden voordat er op zulke plekken weer kokkels en wadpieren zijn.

Meer informatie en fotos op www.ecomare.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl