Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 13 september 2013 Open Dag over waterbeheer Texel op zaterdag 21 september 2013

Op Texel is regenwater de enige bron van zoet water. Dat maakt het extra belangrijk om dit water goed vast te houden, te verdelen en te zuiveren na gebruik. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zet zaterdag 21 september 2013 de deuren open om het publiek te informeren over drie belangrijke waterprojecten die onlangs zijn afgerond.

De open dag vindt plaats op de rioolwaterzuivering (rwzi) Everstekoog en dat is gelijk een van de drie projecten. De rwzi is geheel vernieuwd en uitgebreid en maakt vier kleinere zuiveringen op Texel overbodig. Het gezuiverde afvalwater wordt op een bijzondere manier nagezuiverd, namelijk via een zogeheten helofytenfilter (rietmoeras).

Slim waterbeheer

Het tweede project is de aanleg van vijftig nieuwe stuwen op het eiland. Deze houden in droge tijden het regenwater zo goed mogelijk vast voor onder meer landbouw en bij hevige regenval verdelen ze het overtollige water efficiënt.

Deze 'slimme stuwen' zijn op afstand te bedienen.

Tot slot is het Kanaal 't Noorden verbreed en voorzien van een visvriendelijke oever met een lengte van 7 kilometer. Doordat de oevers minder steil lopen, heeft het kanaal bovendien meer bergingscapaciteit bij hevige regenval.

Monsters

Alle drie projecten worden toegelicht op de open dag. Er zijn rondleidingen over het terrein van de rwzi. Kinderen kunnen slibmonsters onder de microscoop bekijken om te zien welke bacteriën het water reinigen en ze kunnen in een rioolpijp klimmen om te ervaren hoe groot die is. De slimme stuw wordt gedemonstreerd met een model en er is informatie te vinden over de visvriendelijke oever van het Kanaal 't Noorden.

Tijdens de open dag geven we ook informatie over de versterking van de Waddenzeedijk. Dit project is niet afgerond, maar moet juist nog beginnen. De dijk wordt op tien plekken versterkt.

Water-rap

De vernieuwde rwzi wordt op zaterdag 21 september 2013 officieel geopend rond 11.15 uur in aanwezigheid van burgemeester Giskes, de hoogheemraden Mantel en Van Os en jeugdbestuurder Jaffar al Aani. De muzikale openingsact is van rapper Pico met een speciale 'Water-rap'.

Ervoor en erna is iedereen welkom op de open dag, van 10.00 tot 16.00 uur op de rioolwaterzuivering Everstekoog Texel, Pontweg 150 De Koog. Parkeerruimte is beperkt, dus bezoekers wordt aangeraden per fiets of bus te komen.

Op 21 september 2013 organiseren we ook de Dag van de Dijk, met activiteiten voor jong en oud op twee plekken in Noord-Holland. Kijk voor meer info op www.hhnk.nl/dagvandedijk

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl