Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 25 oktober 2013 NRG: Afvoer historisch afval vanuit Petten

NRG logoBron: NRG - NRG is gestart met de verwerking en afvoer van de circa 1.700 vaatjes met opgeslagen historisch afval van Petten naar COVRA in Vlissingen. NRG heeft diverse apparaten ontwikkeld om sortering en scheiding van het afval mogelijk te maken. In de afgelopen maanden zijn de laatste tests uitgevoerd en nu gaat het verwerkingsproces van start. Deze omvangrijke sorteer-, verpakkings- en afvoeroperatie is naar verwachting eind 2017 voltooid.

Het afval dat ontstaan is in de beginjaren van de nucleaire onderzoeksactiviteiten, het zogenaamde 'historisch radioactief afval', ligt nu nog opgeslagen in vaatjes in de speciaal hiervoor gebouwde opslagfaciliteit op de Onderzoekslocatie in Petten.

Afval scheiden

Het radioactief afval moet gesorteerd naar stralingsniveaus worden aangeboden.

Het historisch afval uit Petten wordt daarom eerst gesorteerd en herverpakt naar de verschillende niveaus radioactief afval. Het hiervoor ontwikkelde plan van aanpak is eerder dit jaar door het Ministerie van Economische Zaken geaccordeerd.

In 2017 afgevoerd

Het gesorteerde laagactief afval wordt verpakt in transportcontainers en direct naar COVRA afgevoerd. Voor de verpakking van het overige radioactief afval in speciale transportcontainers bouwt NRG in één van de gebouwen in Petten een nieuwe installatie. Een vergunning voor de bouw van deze beladingsunit wordt nog dit jaar aangevraagd. Dit overige radioactief afval wordt vervolgens in batches afgevoerd naar een gespecialiseerde firma in het buitenland, waar het eerst wordt samengeperst om het volume te verkleinen en vervolgens in cement wordt gegoten voor veilige langdurige opslag. Daarna is ook dit afval gereed voor langdurige opslag bij de COVRA.

Meer informatie is te vinden op www.nrg.eu/nl/historisch-afval/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl