Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 22 november 2013 Texel: Extra voedselbuffet voor kustvogels

HHNK logoBron: HHNK - Binnenkort staan kustvogels zoals de steenloper en de scholekster een extra voedselbuffet te wachten. Vanaf deze week wordt op Texel een stortberm opgehoogd zodat vogels hier langer kunnen foerageren. Deze en meer maatregelen zorgen dat voldoende voedsel voor kustvogels wordt teruggebracht dat straks verdwijnt onder het zand van de kustversterking van Zwakke Schakel Hondsbossche en Pettemer Zeewering.

Stortberm

Tussen Oudeschild en het surfstrandje op Texel wordt de stortberm van de Waddenzeedijk met stenen opgehoogd over een lengte van circa 2200 meter. Omdat het op deze manier langer duurt voordat de stortberm bij vloed onder water staat, hebben de vogels langer de tijd om hier te foerageren.

Strandhoofden

Eerder kregen 16 strandhoofden bij Groote Keeten al een laagje extra stenen; Elastocoast. En met succes: binnen drie weken na het aanbrengen hebben de eerste mosselen en schelpdieren zich gehecht. Inmiddels is het Elastocoast bijna niet meer te onderscheiden van de oorspronkelijke stenen. Vanwege dit succes hebben we besloten de verlijmde breukstenen op grotere schaal als natuurmaatregel in te zetten. In totaal worden 15 extra strandhoofden aangepakt. Dit jaar worden er naar verwachting vier afgerond. Alle strandhoofden zijn medio 2014 gereed.

Uitrusten

Om te zorgen dat de vogels kunnen rusten na het eten, wordt in samenwerking met Landschap Noord-Holland, van delen van de Zandpolder, tussen Groote Keeten en Callantsoog, een natuurgebied gemaakt. Een deel van de huidige bovengrond wordt afgegraven, waardoor een gebied ontstaat met ondiepe plassen. Bij hoog water is dit een ideale uitwijkmogelijkheid voor vogels. Landschap Noord-Holland probeert een rijk bodemleven te creëren, zodat de vogels ook binnendijks kunnen eten: geen schelpdieren hier, wel wormen. Het voedsel wordt toegankelijk door wisseling van het waterpeil. Naar verwachting start het afgraven van de bovengrond eind november 2013.

Nieuwe duinen en strand

HHNK, Rijkswaterstaat en provincie Noord-Holland maken de Zwakke Schakels Hondsbossche en Pettemer Zeewering en Callantsoog veilig met zand, strand en duinen. Het zand zorgt de komende 50 jaar voor bescherming en biedt tegelijk kansen voor recreatie en natuur. Eind dit jaar start de versterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Naar verwachting is de kust eind 2015 weer op kracht.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl