Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 18 december 2013 Eerste Kamer stemt voor mestverwerkingsplicht

rijksoverheid logo Bron: Rijksoverheid - Het wetsvoorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tot wijziging van de Meststoffenwet is dinsdag 17 december 2013 door de Eerste Kamer aangenomen. De wetswijziging kan daardoor per 1 januari 2014 in werking treden.

Het wetsvoorstel zorgt voor een mestverwerkingsplicht, waardoor het mestoverschot op termijn verdwijnt en er minder vervuiling is van het grondwater en oppervlaktewater. Nu produceert Nederland meer mest dan op het land kan worden uitgereden.

Belangrijke bijdrage aan halen milieudoelen

Staatssecretaris Dijksma is verheugd over de vlotte behandeling door en de steun van de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel. 'De mestverwerkingsplicht levert een belangrijke bijdrage aan het halen van de milieudoelen. Op dit moment is er een mestoverschot in Nederland, terwijl er in andere delen van Europa en de wereld juist een tekort is. Daar ligt een kans voor Nederlandse ondernemers als zij in staat zijn de mest waarde te geven,' aldus de staatssecretaris.

Einde aan mestoverschot

De invoering van een mestverwerkingsplicht houdt in dat veebedrijven, die hun mest niet binnen de normen die hiervoor gelden volledig op hun eigen grond kwijt kunnen, een deel van die mest moeten laten verwerken. Het te verwerken deel van het mestoverschot varieert per regio en stijgt jaarlijks. Doel van de verwerkingsplicht is dat de mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, zodat er geen sprake meer is van een mestoverschot.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl