Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 27 januari 2014 Oorzaak zout kwelwater in polder Koegras bij Julianadorp onderzocht

Afgelopen jaar is in de polder Koegras bij Julianadorp een verontrustend hoog zoutgehalte in het oppervlaktewater gemeten. Voor de bloembollentelers in het gebied is een dergelijk verhoogd zoutgehalte schadelijk voor de bedrijfsvoering.

Er is veel onduidelijkheid en onzekerheid ontstaan over de herkomst van het zoute water. Op basis van de eerste klachten vanuit het gebied hebben we een oriënterend onderzoek, door middel van chloridemetingen, gedaan om de oorzaak van de geconstateerde zoutlast te achterhalen. Hieruit bleek dat de meest voor de hand liggende oorzaak, het pakket maatregelen in het kader van het Waterplan Den Helder, niet de veroorzaker was van de optredende zout-problematiek. We hebben hierop het onderzoeksbureau Acacia Water uit Gouda opdracht gegeven de situatie nader te onderzoeken.

Onderzoeksresultaten

In een bijeenkomst afgelopen maandag 20 januari 2014 zijn de onderzoeksresultaten gepresenteerd aan de agrariërs uit de omgeving van de polder Koegras. Zo'n veertig telers schoven aan in de kantine van bollenteler Rob Tamis aan de Doggersvaart om de resultaten van het onderzoek aan te horen. De conclusie van het onderzoek is dat zout kwelwater dicht aan de oppervlakte zit in de Noordkop.

Dit wordt versterkt en verergerd omdat in het gebied meer dan gemiddeld zon en wind is en door toenemende verslechtering van de omstandigheden door klimaatverandering, zoals langere periodes van extreme droogte. Voor HHNK, maar juist ook voor de telers zelf, is het zaak om na te gaan denken over een slimme manier om voldoende zoet water in het gebied te kunnen behouden.

We staan voor een gezamenlijke aanpak, waarbij op initiatief van het hoogheemraad-schap in februari 2014 nog een specifieke bijeenkomst met de agrariërs in het gebied Koegras zal plaatsvinden. Hierin worden de stand van zaken en mogelijke oplossingsrichtingen, vanuit HHNK en de agrariërs zelf, besproken voor het voorkomen van zout kwelwater en het zorgen voor voldoende zoet water in het gebied.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl