Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 27 januari 2014 Onafhankelijke nucleaire autoriteit (ANVS) van start

rijksoverheid logo Bron: Rijksoverheid - De expertise op het gebied van nucleaire veiligheid wordt samengevoegd in één onafhankelijke organisatie. Het toezicht op de sector gaat vallen onder de te vormen Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Kamp van Economische Zaken.

Met de vorming van de nieuwe organisatie zal de beschikbare expertise en ervaring optimaal worden benut. De ANVS valt straks als zelfstandig bestuursorgaan onder de verantwoordelijkheid van de minister van Infrastructuur en Milieu.

Tot nu toe is de kennis over en het toezicht op de nucleaire sector verspreid over meerdere ministeries en uitvoerende diensten. Met de oprichting van de ANVS worden alle 150 medewerkers ondergebracht in één onafhankelijke organisatie die voldoet aan internationale richtlijnen, onder meer van het internationale atoomenergieagentschap.

De nieuwe autoriteit gaat zich bezighouden met ontwikkeling van wet- en regelgeving, veiligheidseisen, vergunningsverlening, toezicht en voorlichting.

De ANVS wordt medeverantwoordelijk voor de voorbereiding op mogelijke incidenten waar straling zou kunnen vrijkomen.

In Nederland zijn meerdere nucleaire bedrijven die aan strenge eisen moeten voldoen: de productielocatie voor medische preparaten in Petten, de onderzoeksreactor van de TU Delft en de kerncentrale in Borssele. Daar bevindt zich tevens een opslagfaciliteit voor nucleair afval en in Almelo staat een verrijkingsinstallatie voor uranium. Ook in de medische wereld wordt met straling gewerkt, zoals bij de 10.000 röntgentoestellen die in Nederland worden gebruikt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl