Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 03 februari 2014 MER: Belangrijke stap voor Vismigratierivier door de Afsluitdijk

Met het openbaarstellen van de Notitie Reikwijdte en Detailnivo doen de initiatiefnemers van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk een belangrijke stap in het formele proces dat uiteindelijk moet leiden tot het daadwerkelijk realiseren van de Vismigratierivier.

De notitie R&D beschrijft op hoofdlijnen het voornemen (waarom willen we een Vismigratierivier) en de alternatieven die er zijn (zoals een simpele vispassage). Bovendien staat er in de notititie hoe de MER wordt afgebakend en wat de gewenste diepgang van de MER is.

Het bevoegd gezag is de provincie Fryslân. Zij legt de notitie nu zes weken ter inzage. Een ieder kan er op reageren. Na 14 maart 2014 wordt de balans opgemaakt van alle opmerkingen. De provincie bepaalt dan definitief waar de milieueffectrapportage over moet gaan en wat er allemaal onderzocht moet worden op effecten voor het milieu.

Vervolgstappen

Ook de komende maanden staan nog volop in het teken van onderzoek. In het vrijwel afgeronde bronnenonderzoek is de laatste stand van de kennis over de vismigratie opgeschreven. Daarnaast doet Imares al vanaf oktober 2014 vorig jaar extra metingen over de visstand bij Kornwerderzand.

Een volgende belangrijke pijler in het onderzoek is de opdracht voor het modelleren van de VMR (Deltares). Daaruit moet blijken hoe de Vismigratierivier precies vorm moet krijgen om optimaal te kunnen werken.

Dat geldt ook voor het laatste grote onderzoek, namelijk die van de ‘lokstroomproef’. Het nabootsen van een grote zoete lokstroom uit het IJsselmeer naar de spuikom in Kornwerderzand. Tenslotte zijn we in overleg met vismigratie-experts (ook internationaal) om een review te geven op onze plannen.

(Bron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl