Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 06 februari 2014 Lichtoverlast van de kassen in het glastuinbouwgebied Agriport

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De gemeente Hollands Kroon krijgt regelmatig meldingen over lichtoverlast van de kassen in het glastuinbouwgebied Agriport. Daarom informeren wij u over de belichting van de kassen, de afspraken die met de tuinders zijn gemaakt en het wettelijk kader.

Belichting

In Agriport zijn alleen groenteteeltbedrijven (tomaten en paprika) gevestigd.

Deze planten hebben per etmaal een bepaalde tijd licht nodig om te groeien en vervolgens een bepaalde periode rust om de energie uit de plant om te zetten in de vruchten. De paprikabedrijven gebruiken in de nacht geen kunstlicht. Er is een paprikabedrijf die op een klein deel van het bedrijf kunstlicht toepast van 08.00 uur in de morgen tot ca. 16.00 uur in de middag. Van de paprikateelt is dus 's avonds niets te zien. De tomatenteeltbedrijven gebruiken kunstlicht vanaf begin oktober tot half april. De overige maanden van het jaar wordt er geen kunstlicht gebruikt.

Op dit moment begint de belichting bij de tomatenbedrijven rond 24.00 uur 's nachts en dat loopt door tot ongeveer 19.00 uur in de avond. Daarna gaat al het licht uit tot 24.00 uur om de genoemde rustperiode voor de planten in te lassen.

Afspraken

In Nederland zijn landelijke regels voor het gebruik van kunstlicht in de kassen opgesteld, waarbij de bedrijven tussen zonsondergang en zonsopgang alleen belichting mogen toepassen als de lichtuitstoot aan de bovenzijde wordt gereduceerd. Tot 01.00 uur moet 95% van de lichtuitstoot worden gereduceerd en na 01.00 uur is dat 75% van de lichtuitstoot.

Met Agriport hebben we afgesproken dat de tuinders tussen zonsondergang en zonsopgang altijd 95% van de lichtuitstoot reduceren. Als er belicht wordt, zie je daarom altijd een oranje gloed boven het gebied. Dat is de 5% die niet gereduceerd wordt. Op dagen met laaghangende bewolking of veel vocht in de lucht zie je veel meer gloed dan op onbewolkte nachten, omdat het licht dan niet wordt weerkaatst boven het gebied. Als er niets zichtbaar is, dan komt dat omdat er niet belicht wordt.

Het is zeker niet de bedoeling van de bedrijven om zich niet aan de regels te houden. Het is ook niet nodig, overigens.

Wie controleert of de afspraken worden nagekomen?

Op 1 januari 2014 is de milieudienst gefuseerd in de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN). 19 gemeenten in de regio Noord-Holland Noord en de provincie hebben hun milieutaken ondergebracht in de RUD NHN. Deze dienst controleert of de tuinders zich aan de regels houden. Als er omstandigheden zijn dat de tuinder zich niet aan de regels kan houden dan moet er toestemming gevraagd worden aan de RUD NHN.

Calamiteiten

In de afgelopen herfst- en winterperiode heeft het een paar keer behoorlijk gewaaid. Door een zware storm, eind oktober, zijn op Agriport bij diverse kassen ramen stukgewaaid. De werkzaamheden in de kassen zijn uit veiligheidsoverwegingen veelal tijdelijk opgeschort. Om schade aan afschermdoeken te voorkomen zijn deze plaatselijk open gebleven. Er waren veel ramen kapot met als gevolg dat de afschermdoeken niet gesloten konden worden en daardoor een aantal nachten de lichtuitstoot groter is geweest. Het heeft even geduurd voor alle ramen hersteld waren. Overal in het land waren de glaszetters druk. Er is tijdelijk een hogere lichtuitstoot geweest met goedkeuring van de RUD NHN. Ook is er een persbericht uitgegaan.

Ook op 5 december 2013 heeft het hard gewaaid. Er zijn windstoten gemeten van 130 km/uur. Weer is de afweging gemaakt om niet af te schermen. Ook deze hogere lichtuitstoot is gemeld bij de RUD NHN. Bij een tuinder waren 400 ramen stuk gegaan. De oogst is, omdat het glas tussen de planten belandde, vroegtijdig afgebroken. Een grote kostenpost.

Vragen

Heeft u vragen over lichtoverlast? Neem dan contact op met de gemeentelijke projectleider, Bert Dwarshuis. Ook Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport, is altijd bereid een toelichting te geven.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl