Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 20 februari 2014 Eerste glasalen voor de Waddenzeekust bij Den Helder

HHNK logoBron: HHNK - Een bijzondere vangst van maar liefst drie glasalen voor de Waddenzeekust bij Den Helder. Afgelopen maandagavond werden 173 stekelbaarsjes en drie glasalen gevangen. Dit in het kader van het monitoringsonderzoek van 'Ruim baan voor vissen - www.ruimbaanvoorvissen.nl'. Normaal begint de glasaaltrek rond half april 2014. Vorig jaar lag het hoogtepunt in juni/juli 2014 vanwege de strenge winter en een koud voorjaar. Ook uit Frankrijk en Engeland komen berichten van vroege en grote aantallen glasalen. De vroege komst van de glasaal is waarschijnlijk te danken aan het zachte winterweer.

Onderzoek

Het onderzoek maakt deel uit van het samenwerkingsproject 'Ruim baan voor vissen' van de vier noordelijke waterschappen. Tijdens een driejarig onderzoek kijken de water-schappen en de hengelsportfederaties op 17 locaties naar het aanbod van trekvis langs de Waddenzee. Dit jaar is het laatste jaar van het onderzoek.

Ruim baan voor vissen

Een gezonde visstand ontstaat als de leefgebieden van de vissen goed zijn en ook de bereikbaarheid goed is. Sommige vissen zwemmen vanuit de zee naar de binnenwateren van Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe om daar te paaien of te groeien. Het gaat hierbij onder meer om de paling, de rivierprik, de spiering en de driedoornige stekelbaars. De vier noordelijke waterschappen werken op verschillende plekken aan het opheffen van barrières voor vismigratie.

Poldergemalen worden voorzien van visvriendelijke pompen of van veilige passervoorzieningen. De komende jaren heffen de waterschappen een groot aantal barrières op en geven zo ruim baan voor vissen in het Waddengebied.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl