Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 10 maart 2014 Vispassage gemaal Balgdijk klaar

HHNK logoBron: HHNK - Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft in gemaal Balgdijk in Van Ewijcksluis (Anna Paulowna) een vispassage gerealiseerd. Door deze passage is een barrière in de vismigratie-route tussen de Waddenzee en de Anna Paulowna polder opgelost. Soorten als aal, stekelbaars en spiering maken hiervan gebruik om in het zoete binnen-water te paaien en op te groeien.

de plaatsing van de vispassage in gemaal balgdijk
Bron Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Vistoilet

Aan de binnenzijde van het gemaal is een apart 'zoetwaterbassin' gemaakt. Dit bassin vult zich met zoet polderwater. Het bassin is via een koker die door het gemaal loopt verbonden met het Balgkanaal. Het zoete water dat vanuit het bassin door de koker richting dit kanaal stroomt, werkt als een lokstroom voor vissen.

De vissen zwemmen door de koker in het bassin. Na verloop van tijd sluit de koker en stroomt het water met de vissen in de polder. In het najaar, als de vissen weer naar zee trekken werkt het systeem andersom. De werking van deze passage is te vergelijken met een toilet. Hierdoor noemen we het ook wel een vistoilet.

Verzilting

In de kop van Noord-Holland is in droge periodes sprake van verzilting. Dit vormt een probleem voor het agrarisch gebruik en met name voor de bollenteelt.

Een belangrijke voorwaarde bij de aanleg van deze passage was dan ook dat geen zilt water met de vissen de polder in zou komen. Met deze toepassing gebruiken we alleen zoet water uit de polder. Hiermee voorkomen we een toename van de verzilting binnen de polder.

Maatwerk

Samen met de drie noordelijke waterschappen is bestudeerd hoe we de verbindingen voor vis tussen de Waddenzee en het vaste land kunnen verbeteren. Met deze oplossing is écht maatwerk toegepast volgens een in Groningen en Friesland beproefde methode. De samenwerking in het kader van 'Ruim Baan voor Vissen' stimuleert de uitwisseling van kennis tussen de waterschappen de toepassing van deze kennis in de praktijk.

Oever

We richten de oever van het Balgkanaal natuurvriendelijk in. Hierdoor ontstaan direct achter de vispassage paai en opgroeiplaatsen voor vissen.

Meer fotos en informatie op http://www.hhnk.nl/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl