Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 31 maart 2014 Luilekkerland voor vogels in Zandpolder (Callantsoog) klaar

Landschap Noord-Holland logoBron: Landschap Noord-Holland - De werkzaamheden in de Zandpolder fase 2 ten noorden van Callantsoog zijn voltooid. In november 2014 begon het afgraven van de bovenlaag van het oude bollenland. Het 8 ha grote gebied bestaat nu uit zand, randjes met slik en ondiepe plasjes.

Ook bracht Landschap Noord-Holland wormenrijke grond aan. De wormen dienen als voedsel voor vogels als steenloper en scholekster. Schelpenbanken zijn aangelegd om visdiefjes, kluten en plevieren een broedplek te gunnen.

Eerste vogels al meteen aanwezig

Er ligt een nieuw gebied klaar voor de natuur en de regio heeft er een belangrijk vogelkijkgebied bij. De eerste scholeksters waren al meteen present en ook bontbekplevieren lopen er al rond. Naast voedsel- en broedgebied is de Zandpolder vooral ingericht als rustplaats voor vogels die voedsel zoeken op de strekdammen op het strand. De strekdammen zijn voorzien van een laag elastocoast, waardoor mosselen zich beter hechten. De kleine mosseltjes worden gegeten door allerlei steltlopers die langs de kust trekken. Bij hoog water moeten ze ergens kunnen rusten. Daarvoor biedt de Zandpolder nu volop ruimte.

Een speciaal uitkijkpunt wordt nog gebouwd, maar de bezoekers hoeven daar niet op te wachten om nu al van het gebied te genieten.

Kust op Kracht 25 projecten

Het gebied is ingericht binnen het ruimtelijke kwaliteitsprogramma van Kust op Kracht. Naast de versterking van de Hondsbossche- en Pettemerzeewering worden er 25 projecten uitgevoerd waardoor de kust niet alleen veiliger, maar ook aantrekkelijker wordt. De werkzaamheden tussen Camperduin en Sint Maartenszee creëren dus ook kansen voor toerisme, recreatie en natuur. Betrokken bij dit programma zijn, naast Landschap Noord-Holland, de gemeenten Bergen en Schagen, Natuurmonumenten en provincie Noord-Holland.

Ontwikkelingen volgen

Vogelaars en andere geïnteresseerden kunnen de ontwikkelingen in het gebied goed volgen vanaf het parkeerterrein aan de Duinweg tussen Callantsoog en Groote Keeten, of vanaf de Voorweg.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl