Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 03 april 2014 Natuur verzacht de randen van de Waddenzee (Amstelmeer, De Vismigratierivier Afsluitdijk)

Langs de randen van de Waddenzee zijn volop mogelijkheden om de natuurwaarden te versterken en de toeristische aantrekkingskracht te vergroten. Van de twaalf kansrijke projecten die PRW heeft geïnventariseerd, springen er drie bovenuit: het Amstelmeer, De Vismigratierivier (Afsluitdijk) en het Lauwersmeer.

Dit blijkt uit de Kansenkaart Natuurwaarden langs de Randen van de Waddenzee, dat is opgesteld door het Programma naar een Rijke Waddenzee. De Kansenkaart beschrijft in totaal twaalf projecten in het Waddengebied die de overgang tussen land en water aanzienlijk 'verzachten'.

Nu is de overgang vaak nog te hard, bijvoorbeeld door geasfalteerde dijken. Een verzachting kan de biodiversiteit verrijken. Denk bijvoorbeeld aan kwelders, wisselpolders en vispassages. In onderstaande kaart zie je de twaalf geïdentificeerde projecten en hun meerwaarde voor de natuur.

RandenKaartGriend

Natuur en toerisme

De Vismigratierivier, het Amstelmeer en het Lauwersmeer springen er uit vanwege hun grote meerwaarde voor de natuur. In alledrie de gevallen gaat het om afgedamde zeearmen. Door deze beter te laten aansluiten met de Waddenzee kunnen de ecosystemen daarvan profiteren. Dat is ondermeer goed voor de vissen, schelpdieren, zeehonden en vogels.

Tegelijkertijd bieden deze projecten ook kansen voor recreatie. Denk bijvoorbeeld aan wandelen langs plas-drasgebieden, fietsen van de ene vispassage naar de andere en misschien wordt het voor sportvissers weer mogelijk om de praktisch uitgestorven Fint aan de haak te slaan.

De volledige Kansenkaart met een uitgebreide omschrijving van alle projecten vindt u op www.rijkewaddenzee.nl/kansenkaart (Bron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl