Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 09 april 2014 Zweedse koning maakt kennis met de Vismigratierivier

De Zweedse koning Carl Gustaf toonde vorige week veel interesse in plannen voor de ontwikkeling van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. Hij was vooral geïnteresseerd in het internationale effect die dergelijke vispassages kunnen hebben op de visstand.

Het plan rondom de Vismigratierivier werd in het Zweedse plaatsje Falkenberg uitgelegd door de Drentse visdeskundige Herman Wanningen. Hij was door de organisatie gevraagd om de koning toe te spreken tijdens een feestelijke plechtigheid voor vrije vismigratie.

Aan het Kattegatt (de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken) is namelijk een dam weggehaald zodat vissen weer vrij kunnen migreren. Wanningen was betrokken bij de realisatie hiervan en hij mocht voor Gustav uitleggen hoe deze vispassage ook internationaal van belang is. Tijdens deze presentatie gaf hij ook een korte toelichting over de Vismigratierivier door de Afsluitdijk.

Kado voor de koning

"Natuurlijk is dat een spannend moment in je carrière", vertelt Wanningen.

"Het is allemaal net even specialer. Zo moet je opstaan bijvoorbeeld en na afloop twijfel je toch even of je nu wel of geen hand mag geven. Dat heb ik wel gedaan en ik heb de koning een knuffelsteur gegeven als aandenken aan mijn verhaal."

De steur kwam vroeger overal in Europa voor. Maar door de aanleg van dammen en sluizen is deze vissoort gedecimeerd. Een geleidelijke overgang tussen zoet en zout water is erg belangrijk voor de steur en andere trekvissen. De Vismigratierivier voorziet in zo'n geleidelijke overgang door de kilometerslange kronkelende brakwaterrivier. (Bron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl