Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 10 april 2014 Extra strandhoofden bekleed voor voedsel kustvogels (tussen Sint Maartenszee en Callantsoog)

HHNK logoBron: HHNK - 8 april 2014 zijn we gestart met het aanbrengen van Elastocoast op 15 strand-hoofden tussen Sint Maartenszee en Callantsoog. De strandhoofden liggen ter hoogte van natuurgebied Zwanenwater. De werkzaamheden duren ongeveer drie weken.

Succes

Het Elastocoast op de 16 eerder beklede strandhoofden bij Groote Keeten is al bijna niet meer te onderscheiden van de oorspronkelijke stenen. Vanwege dit succes hebben hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat besloten de verlijmde breukstenen op grotere schaal als natuurmaatregel in te zetten.

Compleet pakket natuurmaatregelen

Naast het aanbrengen van Elastocoast zijn er nog meer maatregelen genomen om te zorgen dat voldoende voedsel voor kustvogels wordt teruggebracht. Voedsel dat straks verdwijnt onder het zand van de kustversterking van Zwakke Schakel Hondsbossche en Pettemer Zeewering.

Tussen Oudeschild en het surfstrandje op Texel is de stortberm van de Waddenzeedijk met stenen opgehoogd over een lengte van circa 2200 meter. Omdat het op deze manier langer duurt voordat de stortberm bij vloed onder water staat, hebben de vogels langer de tijd om hier te foerageren.

Om te zorgen dat de vogels kunnen rusten na het eten, is in samenwerking met Landschap Noord-Holland van delen van de Zandpolder, tussen Groote Keeten en Callantsoog, een natuurgebied gemaakt. Een deel van de huidige bovengrond is afgegraven, waardoor een gebied is ontstaan met ondiepe plassen. Bij hoog water is dit een ideale uitwijkmogelijkheid voor vogels. Landschap Noord-Holland probeert een rijk bodemleven te creëren, zodat de vogels ook binnendijks kunnen eten: geen schelpdieren hier, wel wormen. Het voedsel wordt toegankelijk door wisseling van het waterpeil.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl