Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 06 juni 2014 Actuele duurzame projecteninvoer in Enervisa

Sinds afgelopen maart 2014 ondersteunt het Servicepunt Noord-Hollandse gemeenten kosteloos bij het invoeren van hun energieprojecten in Enervisa. Voor elke gemeente of milieudienst in Noord-Holland staan er op dit moment meerdere projecten in Enervisa, hét instrument voor monitoring van Noord-Hollandse projecten. Met deze invoeractie is Enervisa straks weer helemaal actueel en compleet.

Lage drempel

'Prettig dat alle projecten in Enervisa nu weer up-to-date zijn. Met de overzichten kan ik nu weer aan collega's en het bestuur laten zien wat onze inspanningen opleveren,' aldus Piet Wildschut van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord. Zijn reactie illustreert de enthousiaste ontvangst van de invoeractie door gemeenten. De coördinatoren dragen hun steentje bij aan het invoeren van nieuwe duurzame projecten in Enervisa.

Namens het Servicepunt hielp Sebastiaan IJzerman bij het actualiseren van alle projecten. 'Het is eigenlijk vrij simpel om projecten in te voeren. In een halfuurtje liet Sebastiaan zien hoe het gaat, dat maakt de drempel een stuk lager. De drempel was hoog, omdat ik verwachtte er veel tijd mee kwijt te zijn. De volgende keer ga ik het weer zelf doen, nu weet ik zelf ook weer hoe de monitor werkt.'

Resultaten laten zien

Als duurzaamheidscoördinator van onder andere de gemeente Schagen had Wildschut al een lange lijst verzameld met duurzame projecten van die gemeente. 'De outputgegevens moet je toch verzamelen, op niveau van maatregelen.' Als voorbeeld noemt hij hoeveel m2 isolatie er wordt of is geplaatst.

Schagen heeft nu ongeveer 89% van de duurzame energieopwekking zoals geregistreerd in de Klimaatmonitor, met actuele projecten in beeld. 'De gegevens zijn niet volledig dekkend. Maar met Enervisa kunnen we nu de specifieke resultaten van onze inzet wel goed laten zien aan collega's en het bestuur. Ik kan de resultaten los daarvan ook toespitsen op onze eigen projecten, zonder het grote aandeel van de windmolens te hoeven tonen.' Andere voorbeelden van ingevoerde duurzame projecten zijn: SamenZonneEnergie, duurzaamheidsleningen, zonnepanelen met de POP-subsidie uit 2012, Zon op Noord-Holland projecten en andere lokale initiatieven. Naast gemeente Schagen heeft Sebastiaan ook al projecten ingevoerd voor de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Huizen, Drechterland en de regio Gooi& Vechtstreek. Gemeente Castrium heeft haar projecten zelf ingevoerd en momenteel worden de gegevens van de gemeenten Purmerend, Hilversum en Langedijk verwerkt. Daarnaast lopen nu nog een aantal contacten met gemeenten en uitvoeringsdiensten.

Bent u nog niet benaderd voor deze actie, maar heeft u wel interesse? Neem dan contact op met Gabrielle Uitbeijerse via het e-mailadres of het telefoonnummer 088-1635397, de actie loopt nog tot en met de zomer van 2014. (Bron: Servicepunt Duurzame Energie)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl