Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 01 oktober 2014 Iepziekte velt honderden bomen in Hollands Kroon

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De gemeente Hollands Kroon laat binnenkort ruim 500 zieke iepen verwijderen. Het merendeel hiervan, ongeveer 400 zieke bomen, staat op Wieringen. Bij controle constateerde de gemeente in totaal bij ongeveer 530 iepen de iepziekte Omdat de gemeente moet bezuinigen, worden de verwijderde bomen niet vervangen.

De iep en iepziekte

Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind.

Het grote nadeel vormt echter de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte heeft vooral de laatste 20 jaar stevig huisgehouden in het iepenbestand.

Gemeenten en provincie verantwoordelijk

Tot begin jaren negentig was het beleid in Nederland om alle zieke iepen onder toezicht van de Plantenziektekundige Dienst op kosten van de staat op te ruimen.

Uit financieel oogpunt is dit beleid losgelaten en zijn vanaf begin jaren negentig de provincie en de gemeenten zelf verantwoordelijk geworden voor het bestrijden van de iepziekte.

Heeft u een zieke iep in uw tuin?

Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Om besmettingsgevaar te voorkomen is het wenselijk dat zieke iepen tijdig worden verwijderd. Het is niet verplicht. Twijfelt u of de iep ziek is? Neem dan gerust contact op met de afdeling Openbare Ruimte via tel. 088 - 321 5000.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl