Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 20 oktober 2014 Beleid NRG gericht op veiligheid en risico-uitsluiting

NRG logoBron: NRG - Brandpunt Reporter (KRO) en de Volkskrant hebben op zaterdag 18 oktober gepubliceerd over de veiligheidscultuur bij NRG. De huidige directie van NRG heeft sinds 2013 een nieuw beleid ontwikkeld en geïmplementeerd waarbij de focus op veiligheid boven alles staat, er lering wordt getrokken uit het verleden en de hele organisatie is ingericht op risico-uitsluiting, veiligheidsbeheersing, competenties en deskundigheid.

Op het gebied van de techniek, het veiligheidssysteem en de organisatie stelt NRG de hoogste eisen aan zichzelf. Bij NRG is altijd randvoorwaarde hierin ‘we doen het veilig of we doen het niet’.

De directie heeft uit eigen beweging de Hoge Flux Reactor (HFR) in 2013 zeven maanden uit bedrijf genomen om de technische staat te inventariseren. Op basis van de uitkomsten van deze inventarisatie is een investeringsprogramma ontwikkeld om de betrouwbaarheid van de installatie voor de toekomst te kunnen borgen.

Om ongeplande uitval van haar nucleaire faciliteiten te voorkomen heeft NRG al haar faciliteiten en gerelateerde processen vanaf 15 november 2013 nogmaals in een tijdelijke en veilige standby modus gebracht. Dit was een vereiste om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Deze zijn onder meer doorgevoerd in de techniek, procedures en in de structuur van de organisatie. Alle vereiste tijdelijke maatregelen om de installaties weer betrouwbaar in bedrijf te kunnen nemen zijn inmiddels uitgevoerd en geïmplementeerd. Voor de te definiëren verbeteringen moeten noodzakelijke investeringen worden gedaan. Alle nucleaire faciliteiten (de Hoge Flux Reactor, de faciliteit Decontamination & Waste Treatment, het Jaap Goedkoop Laboratorium, de Hot Cell Laboratories en de Molybdeen Productiefaciliteit) zijn na februari 2014 weer in bedrijf genomen.

Recent zijn er uitgebreide audits door externe partijen uitgevoerd met betrekking tot veiligheid, techniek, organisatie en de NRG business case. Uit deze audits komt uniform naar voeren dat de bedrijfsvoering veilig en op orde is. Met de getroffen maatregelen is de directie van NRG er van overtuigd dat gedurende de resterende levensduur de nucleaire installaties veilig en betrouwbaar zullen blijven opereren.

NRG heeft een fors financieel verlies geleden als gevolg van haar eigen besluit om de nucleaire installaties uit bedrijf te nemen. Om de continuïteit van bedrijfsvoering te kunnen waarborgen heeft ECN/NRG een kredietaanvraag gedaan bij het ministerie van EZ. Deze kredietovereenkomst met het ministerie van Economische Zaken is op 17 oktober 2014 getekend. Het gaat om een overbruggingskrediet aan ECN/NRG van maximaal 82 miljoen euro. Met haar klanten heeft NRG contracten voor lange termijn en tegen sterk verhoogde prijzen afgesloten. Hiermee zal het overbruggingskrediet worden terugbetaald.

NRG (Nuclear Research and consultancy Group) is dé nucleaire dienstverlener van Nederland. Onze producten en internationaal erkende expertise worden veelvuldig gebruikt door zowel overheid als bedrijfsleven. Dagelijks worden 24.000 patiënten per dag geholpen met reactormedicijnen uit Petten. Naast het wereldwijde energievraagstuk en de discussie over CO2-neutrale energievoorziening, blijkt hieruit dat de activiteiten van NRG van onmisbaar maatschappelijk belang zijn.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl