Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 20 oktober 2014 Kabinet verstrekt lening voor onderzoeksreactor Petten

rijksoverheid logo Bron: Rijksoverheid - Het kabinet verstrekt een lening van maximaal €82 miljoen aan ECN en haar dochter NRG voor de onderzoeksreactor in Petten. Hierdoor kan de exploitatie van de reactor de komende 10 jaar worden gecontinueerd en blijven 850 banen behouden.

Dit laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten. 'Het is van groot belang dat de onderzoeksreactor in Petten kan blijven draaien. Wegens de productie van medische isotopen en het belang van het bedrijf voor de Nederlandse economie.'

ECN is een belangrijk kennisinstituut in Nederland, vooral op het gebied van zonne-energie, bio-energie en energiebesparing.

De reactor in Petten maakt ruim 30% van het basismateriaal voor medische isotopen die wereldwijd worden gebruikt voor de behandeling van kankerpatiënten.

Onderzoeksreactor

Vanaf 2023 zal een nieuwe onderzoeksreactor, Pallas, de huidige reactor in Petten gaan vervangen. De huidige reactor kan door de verstrekte lening nog minimaal 10 jaar mee om deze termijn te overbruggen.

De reactor in Petten is in 2013 9 maanden niet in bedrijf geweest, waardoor ECN in de problemen dreigde te raken. ECN verzocht Economische Zaken daarom in mei dit jaar om een lening, om de uitvoering van een herstelplan mogelijk te maken.

De lening zal in tranches worden verstrekt. Het geld is alleen bedoeld voor de onderzoeksreactor.

Historisch afval

In het verleden is door Economische Zaken ook geld toegezegd aan ECN voor het opruimen van historisch afval. Dit geld kan alleen worden gebruikt voor het opruimen van het historisch afval en staat tot die tijd op een rekening van de Staat.

Eind dit jaar wordt meer duidelijk over de definitieve planning van de afvoer van het historisch radioactief afval naar de COVRA in Vlissingen.

Meer informatie op www.rijksoverheid.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl