Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 04 november 2014 Kust op Kracht: Samen sterk voor natuurontwikkeling

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Zes bestuurders van alle partijen betrokken bij Kust op Kracht ondertekenden op vrijdag 31 oktober 2014 een samenwerkingsovereenkomst voor natuurontwikkeling. In de overeenkomst staan verschillende natuurmaatregelen die worden uitgevoerd vanwege de versterking van de laatste zwakke schakel van de Noordzeekust, de Hondsbossche en Pettemer Zeewering, om mogelijke negatieve effecten weg te nemen of te verminderen.

De ondertekening vond plaats tussen een kudde schapen die afgelopen maand in de Noordduinen hebben gegraasd. Zij hebben daar woekerend gras gegeten. De realisatie van de zandige kustversterking bij de Hondsbossche- en Pettemer Zeewering kan leiden tot een (beperkte) aanvoer van extra stikstof in de duinen.

Daarom zijn de schapen ingezet voor het eten van het overtollige gras. Vanaf 13 november 2014 grazen de schapen ook in de Schoorlse duinen.

Bijna een jaar geleden hebben de bestuurders al de intentie uitgesproken samen te werken voor de natuurmaatregelen. Vanuit die intentie is het natuurgebied Zandpolder II tot stand gekomen en staat Zandpolder III in de planning. Ook worden maatregelen getroffen om de zoutminnende vegetatie in de Harger- en Pettemerpolder te behouden en is ca. 1,5 hectare wilgen verwijderd uit het Zwanenwater.

Zandpolder II als rustplek

Voor de kustvogels die fourageren op de strekdammen is het na het eten tijd om te rusten. Daarvoor is het natuurgebied Zandpolder II, gelegen tussen Groote Keeten en Callantsoog, ontwikkeld. De ideale uitwijkmogelijkheid voor kustvogels, zoals de scholekster en de steenloper, voor als het hoogwater is.

Landschap Noord-Holland heeft een rijk bodemleven gecreëerd, zodat de vogels ook binnendijks kunnen eten: geen schelpdieren hier, wel wormen. Het voedsel is goed toegankelijk door de wisseling van het waterpeil.

De natuur achter de Hondsbossche- en Pettemer Zeewering krijgt nog een extra impuls door de grond die de provincie Noord-Holland hier in eigendom heeft. De provincie nodigt partijen uit het gebied, waaronder natuurorganisaties en agrariërs, uit om deze provinciale gronden te verwerven en er natuur op te realiseren.

Nieuwe duinen en strand

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland maken de zwakke schakels in de Noord-Holland kust weer veilig met nieuwe duinen en strand voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Dit zand zorgt de komende 50 jaar voor bescherming en biedt tegelijk kansen voor recreatie en natuur, maar verandert ook het landschap. Daarom nemen de organisaties gezamenlijk maatregelen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl