Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 12 november 2014 Drie nominaties HHNK voor Waterinnovatieprijs 2014 - u kunt stemmen op de Publieksprijs

HHNK logoBron: HHNK - Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is dit jaar maar liefst driemaal genomineerd voor de Waterinnovatieprijs. De Unie van Waterschappen reikt deze prijs elk jaar uit aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Van de 135 inzendingen heeft de jury er 13 genomineerd.

De Waterinnovatieprijs 2014 wordt uitgereikt in vier categorieën: Droge voeten, Schoon water, Voldoende water en Ruimte voor innovatie. Deze laatste categorie is dit jaar in het leven geroepen om initiatieven waar anders denken en anders doen centraal staan te belonen.

Rietschermzetter

In de categorie 'Droge voeten' zijn de we genomineerd met de rietschermzetter.

De primaire waterkering aan de westkust van ons beheersgebied bestaat voornamelijk uit zand en duinen. Om het zand vast te houden en aangroei van duinen mogelijk te maken is jaarlijks veel onderhoud nodig. Dit gebeurt onder andere door het plaatsen van rietschermen. Dit is een zeer arbeidsintensieve manier van onderhouden. Medewerkers hebben daar in hun vrije tijd een machine voor bedacht. Door de kundige inzet, betrokkenheid en vindingrijkheid van de medewerkers is dit idee ook verder uitgewerkt en daadwerkelijk uitgevoerd. Met behulp van de machine zijn we in staat veel sneller rietschermen te plaatsen dan op de traditionele manier. Minder inzet van medewerkers is daarbij een groot voordeel om de beoogde dagelijkse productiviteit te halen.

De Poepfabriek

In de categorie ‘Ruimte voor innovatie' ontving de jury veel mooie projecten, waardoor zij maar liefst vier genomineerden hebben aangewezen. Een van de kanshebbers is DePoepfabriek.nl van Stichting Tijdgeest, HHNK en PWN. Met DePoepfabriek.nl raken leerlingen actief betrokken in een boeiend onderzoekavontuur. Het begint met een videoboodschap van Dr. George Zoutberg.

Hij daagt de leerlingen uit om mee te denken over de ideale droomfabriek voor het verwerken van afvalwater. Al snel blijkt dat deze Dr. Zoutberg werkelijk bestaat en een belangrijk onderzoeker en uitvinder is. De leerlingen happen toe en krijgen een persoonlijke inlogcode voor hun online werkruimte. In deze digitale werkruimte blijken alle faciliteiten aanwezig om te kunnen samenwerken.

Dr. George heeft een heel team van HHNK-deskundigen tot zijn beschikking. Binnen de kortste keren staan de leerlingen op een afvalwaterzuivering in de buurt, waar ze worden ingewijd in de kneepjes van het zuiveringsbedrijf. Dr. Zoutberg wil meer dan alleen effectief, schoon oppervlaktewater maken. Hij maakt de leerlingen deelgenoot van innovatieve technieken om energie en zelfs bioplastic uit afvalwater te winnen. Hij laat een LABkist op school afleveren, waarmee de leerlingen de processen in eenvoudige proefopstellingen nabootsen. En dan volgt het eigenlijke ontwerpproces. De leerlingen gaan met hun leerkracht aan de slag om een ideale afvalwaterzuivering te ontwerpen. Vervolgens komt er een kunstenaar in de klas om te helpen bij het bouwen van een maquette en tot slot presenteren de leerlingen hun ontwerp aan Dr. Zoutberg en zijn team.

Wateranimaties

In de categorie 'Ruimte voor innovatie' zijn we ook genomineerd voor het educatieprogramma 'Water, vroeger nu en later'. Leerlingen van groep 6-8 maken hun eigen wateranimatie op basis van de geleerde lesstof. Het programma begint met een les van een filmdocent van Cinema Oostereiland en een HHNK-gastdocent.

In beide lessen ligt de focus op de strijd tegen het krachtige water in het verleden, heden en in de toekomst. Om de lesstof goed te laten beklijven, wisselen theorie en praktijk, belevenis en interactiviteit elkaar af. Het leereffect wordt gestimuleerd door het gebruik van aansprekende materialen zoals peilschalen, waterbakken, verhalen uit de omgeving en actuele gebeurtenissen.

Het kennisniveau van de kinderen over waterveiligheid wordt via vragen getoetst.

Tijdens de laatste les vertellen regionale helden historische waterverhalen op een boot. Van de rapper leren de kinderen een waterlied. Daarna gaan ze naar de filmwerkplaats om van hun verhaal een eigen creatieve wateranimatie te maken.

Een vakjury kiest de tien beste animaties. Deze worden op Youtube en via HHNK.nl getoond. Het publiek kan via Facebook en Twitter stemmen op hun favoriete filmpje. De winnaar krijgt van een jeugdbestuurder de waterprijs overhandigd.

Relevant

Annemieke Nijhof, juryvoorzitter Waterinnovatieprijs, CEO Tauw Group B.V.: "Alle projecten dragen op hun eigen wijze bij aan het watermanagement in Nederland en spelen in op relevante thema's in de watersector. Sommige projecten zijn interessant vanwege hun praktische eenvoud en andere projecten springen er juist uit vanwege hun brede toepasbaarheid."

Nieuw: Publieksprijs

Dit jaar wordt er voor het eerst een Publieksprijs uitgereikt. Op www.waterinnovatieprijs.nl kan worden gestemd op de genomineerde projecten. Op dinsdag 2 december 2014 is de feestelijke prijsuitreiking bij Inn Style in Maarssen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl