Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 13 november 2014 Noord-Holland: Herstructurering windturbines op koers

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Om te voldoen aan de afspraak met het rijk over het opwekken van windenergie op land in Noord-Holland is de provincie op zoek naar een (beperkt) aantal locaties voor windturbines. De besluitvorming hierover en de afspraken met initiatiefnemers hiervoor liggen op koers.

Dat valt op te maken uit de voortgangsrapportage Wind op Land die Gedeputeerde Staten medio november 2014 aan Provinciale Staten hebben verstuurd. Uiteindelijk gaat het in de hele provincie om circa acht locaties van minimaal zes turbines op lijn. PS nemen naar verwachting in december 2014 een besluit over de locaties voor de windturbines.

Windmakelaar

De Voortgangsrapportage bevat ook een tussenrapportage van de door de provincie aangestelde windmakelaar. Zijn opdracht is het in beeld brengen van vraag en aanbod en het verbinden van initiatiefnemers van windparken en eigenaren van windmolens. In gebieden waar meerdere initiatiefnemers actief zijn, onderzoekt hij of partijen bereid zijn de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. De windmakelaar beoordeelde in oktober 2014 drie initiatieven als behoorlijk kansrijk (boven de 80%) en nog eens acht andere projecten als kansrijk (boven de 50%).

Bij een aantal initiatieven bestaat volgens de makelaar nog wat onduidelijkheid over de eisen die de provincie uiteindelijk gaat stellen. Het besluit van Gedeputeerde Staten daarover wordt begin december 2014 verwacht. Daarnaast zijn inmiddels ook meer dan negentig windturbines geïdentificeerd die bij de herstructurering zouden kunnen verdwijnen.

De provincie heeft de opgave om 685,5 MW Wind op land ruimtelijk mogelijk te maken. Dit doet zij door, naast het Windplan Wieringermeer in de gemeente Hollands Kroon, de resterende opgave-105,5 MW netto- onder strikte herstructureringsvoorwaarden mogelijk te maken. Uitgangspunt daarbij is onder andere dat voor elke nieuwe turbine twee verouderde turbines weggehaald worden en dat de windturbines worden geclusterd in lijnopstellingen van minimaal zes.

Het vermogen mag daarbij toenemen. De provincie onderzoekt momenteel op welke locaties dergelijke clusteropstellingen mogelijk zijn.

Meer informatie over Wind op Land, waaronder alle relevante stukken, is te vinden op de pagina Wind op land - www.noord-holland.nl/windopland

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl