Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 04 december 2014 Financiële impuls provincie Noord-Holland voor Pallas

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben besloten een rentedragende lening van € 10,5 miljoen te geven aan de Stichting Voorbereiding Pallas.

Het gaat om een eerste tranche, bedoeld voor het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningaanvraag van de nieuwe onderzoeksreactor in Petten. In totaal heeft de provincie € 40 miljoen toegezegd. De twee volgende tranches worden op een later moment door de Stichting aangevraagd. Ook het Rijk draagt € 40 miljoen bij. De nieuwe Pallas-reactor, een hoge flux reactor die geschikt is voor medische isotopenproductie en nucleair technologisch onderzoek, moet rond 2024 operationeel zijn.

Het cluster bedrijven rond de reactor in Petten biedt momenteel directe werkgelegenheid aan ongeveer 1600 mensen. Het gaat hierbij om onderzoek en de productie van medische en industriële isotopen. Ook aan de nieuwe reactor zijn naar verwachting 500 directe en 1500 indirecte arbeidsplaatsen verbonden. Verder wordt er ook door andere instellingen zoals de TU-Delft onderzoek gedaan.

Wereldwijd worden circa 24.000 patiënten per dag behandeld met isotopen uit Petten.

Provinciale Staten hadden in juli 2012 al ingestemd met de reservering van € 40 miljoen voor dit doel, maar de definitieve goedkeuring van Gedeputeerde Staten (GS) op de beschikking was nog afhankelijk van de bijdrage van het ministerie van Economische Zaken en van de afspraken die het Rijk zou maken om de huidige reactor nog tien jaar open te houden. Op 17 oktober 2014 werd bekend dat het Rijk hiervoor aan ECN (Energie-onderzoek Centrum Nederland) en dochterbedrijf NRG (Nucleair Research Group) een lening van maximaal € 82 miljoen verstrekt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl