Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 december 2014 Poepfabriek wint Waterinnovatieprijs 2014 én de Publieksprijs - Kinderen brengen rioolwater ter sprake aan de eettafel

HHNK logoBron: HHNK - Tijdens de uitreiking van de Waterinnovatieprijs 2014 is DePoepfabriek.nl gisteravond uitgeroepen tot winnaar van de Juryprijs 'Ruimte voor innovatie'. Daarnaast sleepte zij ook de Publieksprijs in de wacht. DePoepfabriek.nl is een lesprogramma van Stichting Tijdgeest, PWN en HHNK om leerlingen -en hun ouders- waterbewuster te maken.

DePoepfabriek.nl is een educatief, interactief educatieprogramma waarmee leerlingen op avontuur gaan: al doende leren leerlingen om mee te denken over de ideale droomfabriek voor de verwerking van afvalwater. De jury roemde deze "nieuwe manier om burgers te betrekken bij de verschillende taken van een waterschap" en was "enthousiast over de wijze waarop via spel, onderwijs en RWZI-bezoek wordt gecombineerd en kennis wordt overgedragen. Via de jeugd groeit ook de bekendheid bij de ouders."

Waterbewuste jongeren

Dijkgraaf Luc Kohsiek: "Ik ben hartstikke trots op deze prijs. Het is een voorbeeld van hoe je jonge mensen op een creatieve, innovatieve en verrassende manier kunt bereiken en hen zo informatie kunt aanreiken om hen waterbewuster te maken."

De kennis van Nederlanders over thema's als waterveiligheid, voldoende en schoon zoet water is gering. Vooral bij jongeren, de generatie die juist met de klimaatproblematiek te maken krijgt, is het waterbewustzijn nauwelijks aanwezig.

Het hoogheemraadschap biedt vraaggerichte programma's als DePoepfabriek.nl en 'Water vroeger nu en later' aan. Het innovatieve en creatieve karakter sluit aan bij de beleveniswereld van jongeren en zorgt ervoor dat de lesstof makkelijker blijft hangen. En dat het noodzakelijke gesprek over klimaat en water door de positieve ervaring van de leerling overdag 's avonds aan de eettafel gevoerd wordt.

Waterinnovatieprijs

De Waterinnovatieprijs is een prijs voor innovatieve waterprojecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van waterschappen. 135 inzendingen dongen mee in de categorieën Droge voeten, Schoon water, Voldoende water en Ruimte voor innovatie. Dit jaar werd voor het eerst ook een Publieksprijs uitgereikt. De winnaars in de vier categorieën ontvingen een glaskunstwerk en een intensief begeleidingstraject voor de realisatie of marktintroductie ter waarde van Ä 15.000,-. Kijk ook op http://www.waterinnovatieprijs.nl/

DePoepfabriek.nl

Met DePoepfabriek.nl raken leerlingen actief betrokken in een boeiend onderzoekavontuur. Het begint met een videoboodschap van Dr. George Zoutberg.

Hij daagt de leerlingen uit om mee te denken over de ideale droomfabriek voor het verwerken van afvalwater. Al snel blijkt dat deze Dr. Zoutberg werkelijk bestaat. De leerlingen happen toe en werken in een digitale omgeving met allerlei filmpjes en opdrachten aan een oplossing voor het vuile afvalwater. Dr.

George heeft een heel team van waterdeskundigen tot zijn beschikking. Binnen de kortste keren staan de leerlingen op een afvalwaterzuivering in de buurt, waar ze worden ingewijd in de kneepjes van het zuiveringsbedrijf. Dr. Zoutberg wil meer dan alleen effectief, schoon oppervlaktewater maken. Hij maakt de leerlingen deelgenoot van innovatieve technieken om energie en zelfs bioplastic uit afvalwater te winnen. Hij laat een LABkist op school afleveren, waarmee de leerlingen de processen in eenvoudige proefopstellingen nabootsen. En dan volgt het eigenlijke ontwerpproces om de ideale afvalwaterzuivering te ontwerpen. Een kunstenaar komt in de klas om te helpen bij het bouwen van een maquette en tot slot presenteren de leerlingen hun ontwerp aan Dr. Zoutberg en zijn team.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl