Technologie & Milieu: 22 januari 2015 Nieuw mosselzaadinvanginstallaties (MZI)-beleid is naar de Tweede Kamer

rijksoverheid logo Bron: Rijksoverheid - Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft het nieuwe MZI-beleid (mosselzaadinvanginstallaties) opgestuurd naar de leden van de Tweede Kamer. De brief en het onderliggende beleidsdocument staan nu online www.rijksoverheid.nl

Uit de brief en de onderliggende beleidstukken blijkt dat MZI's een succesvol alternatief zijn voor bodemberoerende mosselvisserij. De staatssecretaris wil daarom de randvoorwaarden verbeteren zodat er in 2018 een nieuwe transitiestap gezet kan worden. Een greep uit het nieuwe MZI-beleid:

Natuurwinst

Kort samengevat worden de MZI's veel beter geconcentreerd dan in de vorige situatie. De negatieve impact op het landschap is daardoor kleiner. Bovendien betekent de opschaling minder bodemberoerende mosselzaadvisserij en dat is winst voor de natuur.

Het nieuwe MZI-beleid is ontwikkeld door het Ministerie van Economische Zaken en geldt voor de periode tot 2018. Bij het opstellen zijn alle belanghebbende partijen betrokken (vissers, recreanten, natuurorganisaties).

Mosselzaadinvanginstallatie

Mosselzaadinvanginstallaties zijn drijvende touwconstructies. In plaats van dat het mosselzaad weg spoelt, wordt dit ingevangen door de touwconstructie. Het zaad hecht zich hier namelijk aan vast. Dit 'ingevangen' mosselzaad wordt opgekweeekt tot consumptiemossel.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Informatiezuilen
Numaco: Installatie en levering van gevel- en informatiezuilen op maat, diz dealer
www.numaco.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl