Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 27 januari 2015 Winnaars Noord-Hollandse Energie Awards bekend

Tijdens het Jaarcongres van het Servicepunt Duurzame Energie in Alkmaar heeft gedeputeerde Jaap Bond de drie Noord-Hollandse Energie Awards 2014 uitgereikt. Onder applaus van de circa 90 aanwezigen - waarvan bijna 40 Noord-Hollandse wethouders - namen de gemeenten Texel, Purmerend en Haarlemmermeer dit jaar de Awards in ontvangst.

Met de uitreiking van de jaarlijkse Noord-Hollandse Energie Awards wil het Servicepunt goede inspanningen op het gebied van duurzame gebouwde omgeving belonen. Gemeenten die het afgelopen jaar veel hebben bereikt en/of goede inspanningen hebben laten zien worden met deze Awards in het zonnetje gezet. En dit biedt hopelijk weer inspiratie en motivatie om deze goede voorbeelden te volgen. Er waren ook dit jaar weer Awards te vergeven op 3 categorieën: de Award Energiebesparing Gebouwde Omgeving, de Award Duurzame Energieproductie en de Ambitie Award.

Award Energiebesparing Gebouwde Omgeving

De genomineerden en uiteindelijke winnaar van de Award Energiebesparing Gebouwde Omgeving zijn bepaald op basis van gegevens uit de projectenmonitor Enervisa. De drie genomineerden voor deze Award waren gemeente Aalsmeer, gemeente Haarlem en gemeente Texel. Wethouder Eric Hercules van de gemeente Texel kreeg de Award Energiebesparing Gebouwde Omgeving van gedeputeerde Jaap Bond overhandigd. Volgens de gegevens uit Enervisa realiseert de gemeente Texel met projecten gericht op energiebesparing in de gebouwde omgeving een CO2-reductie van 123 kg per inwoner per jaar. Dit resultaat is onder ander te danken aan diverse acties gericht op energiebesparing bij bewoners en een energie neutrale gebouwde omgeving.

Award Duurzame Energieopwekking

Ook de genomineerden en uiteindelijke winnaar van de Award Duurzame Energieproductie worden bepaald op basis van gegevens uit Enervisa. De drie genomineerden voor deze Award waren gemeenten Koggenland, Purmerend en Schagen. Wethouder Mario Hegger van gemeente Purmerend mocht de Award Duurzame Energie Opwekking in ontvangst nemen. Volgens de gegevens uit Enervisa (peildatum 1 oktober 2014) realiseert de gemeente Purmerend met projecten gericht op duurzame energieproductie een CO2-reductie van 2.374 kg per inwoner per jaar. Dit resultaat is onder ander te danken aan de BioWarmteCentrale van Stadsverwarming Purmerend en de Zonnecentrale Baanstee-Noord.

Ambitie Award

De Ambitie Award is bestemd voor de gemeente/regio die de meeste ambitie toont met haar geplande initiatieven en projecten op het gebied van energiebesparing, CO2-reductie en/of duurzame energieopwekking. Voor de Ambitie Award zijn dit jaar de volgende kandidaten voorgedragen: gemeente Haarlem (geothermie Schalkwijk), gemeente Haarlemmermeer (participatiefonds Meermaker) , gemeente Heerhugowaard (verbreding duurzaamheidstrategie) en regio IJmond (restwarmtenet). Een jury bestaande uit mensen van het Servicepunt-team en de provincie Noord-Holland heeft de gemeente Haarlemmermeer als winnaar aangewezen. De gemeente Haarlemmermeer heeft deze Award te danken aan haar inspanningen en de behaalde (en voor de toekomst nog te verwachten) resultaten van het participatiefonds Meermaker.

Meermaker helpt met de realisatie van duurzame projecten die zichzelf terugverdienen. Iedereen in de gemeente Haarlemmermeer kan hier aan bijdragen én meeprofiteren. Onder de koepel 'Meermaker' zijn al een aantal projecten met succes uitgevoerd, zoals het project 'ZonPV op huurwoningen'. De volgende stap is het verder verduurzamen van de woningvoorraad in Haarlemmermeer met o.a. een aanbod voor particuliere woningeigenaren.

Op de website www.servicepuntduurzameenergie.nl volgt binnenkort een uitgebreider verslag van het Servicepunt Jaarcongres. Met daarin ook een impressie van de keynote-speach van hoogleraar Anke van Hal (Nijenrode en TU Delft), de gepresenteerde highlights van bijna 15 jaar Servicepunt Duurzame Energie in Noord-Holland en een samenvatting van de gevoerde discussie over de toekomst van het Servicepunt na 2015. (Bron: Servicepunt Duurzame Energie)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl