Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 03 februari 2015 Den Oever: Opening proefinstallatie Stromingsenergie op 20 februari 2015

Vrijdag 20 februari 2015 wordt de proefinstallatie Stromingsenergie bij Den Oever officieel geopend. De turbines zijn onlangs al geplaatst.

Stromingsenergie

De Afsluitdijk leent zich goed voor het opwekken van duurzame vormen van energie. Zo ook voor stromingsenergie. Insiders verwachten dat energie uit getijstromen op termijn goed is voor 10 procent van de elektriciteitsbehoefte in de wereld. De Nieuwe Afsluitdijk heeft de ambitie om stromingsenergie verder te ontwikkelen, zodat we deze kennis op termijn kunnen exporteren.

Stromingsenergie is een milieuvriendelijke vorm van het opwekken van energie.

Het maakt gebruik van stromend water. Stroming ontstaat door getijverschillen, maar ook door bijvoorbeeld verval of het spuien van water. Het opdoen van kennis over stromingsenergie is een van de projecten op het gebied van duurzame energie die op de Afsluitdijk wordt uitgewerkt.

De Afsluitdijk is een perfecte locatie om stromingsenergie op te wekken: er is aan getijverschil en stroming geen gebrek. Door dit getijverschil op de Waddenzee wordt twee keer per dag het overtollig water in het IJsselmeer gespuid. Aan de Noord-Hollandse kant op de Afsluitdijk bij Den Oever is een proeflocatie voor stromingsenergie ingericht. In dit testcentrum (Tidal Testing Centre) doen we een proef met één (onderwater)turbine die aangedreven wordt door het water dat via de spuisluizen uit het IJsselmeer naar de Waddenzee stroomt.

De turbine heeft een vermogen van 100 kW. De turbine wordt gebruikt om de stroming om te zetten in bewegingsenergie.

In februari 2015 wordt de proeflocatie bij Den Oever uitgebreid. Er worden 3 nieuwe turbines naast elkaar in één spuikoker geplaatst. Dit doen we onder meer omdat we willen kijken of er meerdere turbines naast elkaar goed blijven functioneren. Deze methode willen we, als de resultaten positief zijn, toepassen in de spuisluizen van Kornwerderzand - www.deafsluitdijk.nl.

Door invloed van de wind kan bij Kornwerderzand vaker water vanaf het IJsselmeer op de Waddenzee worden gespuid. Hierdoor zijn er bij Kornwerderzand kansen om grotere hoeveelheden energie op te wekken. (bron: De Afsluitdijk)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl