Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 maart 2015 Den Helder wil op grote schaal de opwekking van zonne-energie mogelijk maken

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Het heeft daarvoor nu drie mogelijke locaties aangewezen en randvoorwaarden beschreven waaraan de parken moeten voldoen. Investeerders hebben al interesse getoond. De stad met de meeste zonuren van Nederland wil met het besluit ook het positieve signaal afgeven aan de provincie dat ze graag verder duurzaam wil ontwikkelen én dat er nagedacht is over locatie en kwaliteit van toekomstige zonneparken.

Door belastingkortingen, prijsdalingen en subsidies is het sinds een aantal maanden voor investeerders aantrekkelijk geworden om zonne-energie op te werken op grote velden, ook wel zonneparken genaamd. Ook Den Helder merkt deze toenemende interesse.

Veel voordelen

Den Helder wil in 2020 tenminste 20% van de energiebehoefte van de stad vervullen door de opwekking van duurzame energie. Zonneparken dragen daar aan bij en hebben meer voordelen: Zonneparken leveren lokaal opgewekte en duurzame energie, ze leveren een positieve bijdrage aan de profilering van Den Helder als duurzame stad met de meeste zonuren, ze kunnen invulling geven aan kavels waar (tijdelijk) weinig mogelijk is en brengen extra werkgelegenheid met zich mee.

Zonneparken passend in de omgeving

Toekomstige parken moeten wel passen in de omgeving. Daarom heeft de gemeente Den Helder de Nota Zonneparken opgesteld. Hiermee is het één van de eerste gemeentes in Nederland die beleid heeft opgesteld om deze ontwikkelingen op een goede manier mogelijk te maken. In de nota worden drie locaties aangewezen die kansrijk zijn voor de realisatie van een zonnepark: twee tijdelijke (bij Sportpark de Dogger en Kooypunt fase IV) en één permanente bij Den Helder Airport (Heldair). Over deze laatste locatie is de provincie nog niet positief, tot onbegrip de gemeente. Deze locatie bij de entree van de stad past volgens de gemeente juist perfect bij de verstedelijkte en vrij industriële omgeving van het vliegveld en geeft bovendien een functie aan een kavel waar door de vele restricties van de omliggende functies heel weinig mogelijk is. Den Helder wil met de Nota Zonneparken een extra signaal afgeven dat het goed heeft nagedacht over juist deze locatie voor een zonnepark. De gemeente is hierover nog in goed overleg met de provincie.

Omvang mogelijke locaties

Totaal gaat het om een mogelijke omvang van ongeveer 35 hectare, goed voor de opwekking van energie voor vele duizenden huishoudens.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl