Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 maart 2015 Vrijwilligers gezocht: Wie zoekt mee naar zwanenbloem, groene kikker en snoek?

Landschap Noord-Holland logoBron: Landschap Noord-Holland - Woon je in Noord-Holland en vind je het leuk om buiten bezig te zijn? Wil je meer leren over planten en dieren? Doe dan mee aan het onderzoek naar natuurvriendelijke oevers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Landschap Noord-Holland.

In 2014 zijn de organisaties samen met vrijwilligers gestart met het monitoren van plant- en diersoorten langs de oevers van de wateren in Noord-Holland. Voor 2015 is er ruimte voor nieuwe vrijwilligers om zich hierbij aan te sluiten.

Het monitoringsonderzoek

Voor het onderzoek worden dertig verschillende oevers in het werkgebied van het hoogheemraadschap onder de loep genomen. De onderzoekers bekijken en tellen alle aanwezige planten en dieren in en rond de oevers. Deze gegevens zijn belangrijk voor HHNK: de oevers worden zo beheerd dat de oever (nog) geschikter wordt voor planten en dieren om in te leven en zich verder te ontwikkelen.

Meedoen als vrijwilliger

Vrijwilligers onderzoeken ongeveer drie keer per jaar een oever van honderd meter lengte op de aanwezigheid van plant- en diersoorten. Kennis van soorten is handig, maar niet noodzakelijk. Landschap Noord-Holland zorgt namelijk voor opleiding en begeleiding. Ook wordt er gezorgd voor benodigde materialen voor het onderzoek, zoals visnetten en zoekplaten.

Werken aan schoon en gezond water

Het hoogheemraadschap neemt maatregelen voor schoon en gezond oppervlaktewater.

De eisen voor de waterkwaliteit zijn vastgesteld door de Europese Unie en vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water. Inzicht in de natuurontwikkeling van oevers is belangrijk voor de waterkwaliteit. Goede ontwikkeling van planten en dieren wijst namelijk op goede ecologie in de sloot: kenmerken van gezond schoon water. Ook geven de gegevens aan hoe de oevers anders of misschien beter kunnen worden onderhouden. Door bijvoorbeeld meer of minder te maaien.

Informatieavond

Op donderdag 19 maart 2015 is er een informatieavond, waar zowel bestaande als nieuwe vrijwilligers informatie krijgen over het nieuwe seizoen. Wie interesse heeft om mee te doen kan contact opnemen met Landschap Noord-Holland via e-mail of via telefoonnummer 088-0064447 met Anne Copier.

Meer informatie is bovendien te vinden op http://www.landschapnoordholland.nl/oevers

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl