Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 maart 2015 Het broedseizoen begint, houd honden aan de lijn en katten binnen

Staatsbosbeheer Texel logoBron: Staatsbosbeheer Texel - Erik van der Spek - Het broedseizoen is begonnen. De eerste broedvogels, zoals de aalscholver en wilde eend, in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn begonnen met het zoeken van een nestplek. Om de broedende vogels en hun opgroeiende jongen niet te verstoren geldt tot 1 september 2015 bijna overal een aanlijnplicht voor honden en vraagt Staatsbosbeheer kattenbezitters hun dieren in ieder geval 's nachts binnen te houden. De 'groene routes' zijn in de broedperiode niet beschikbaar.

Dit is de tijd om van de vogels te genieten en met de boswachter op excursie te gaan in de duinen.

Honden aangelijnd

Vanaf 1 maart 2015 tot 1 september 2015 moeten honden in het hele Nationaal Park Duinen van Texel, inclusief het strand van De Hors weer aan de lijn, met uitzondering van:

Op de speelweiden in het bos mogen honden, net als op andere speelgelegenheden op Texel, niet loslopen. En op plekken waar je als mens op het pad moet blijven, moeten honden dat ook. Wie zijn viervoeter niet aanlijnt waar dit moet, loopt kans op een boete van € 140.

Meer informatie?

Flyer: Honden welkom ! Honden op Texel, waar kan wat en let op uw kat

Katten binnen

Naast loslopende honden, die de rust van broedvogels verstoren, zijn vooral de vele grondbroeders in de Texelse natuurgebieden kwetsbare prooien voor loslopende (huis)katten. De Nederlandse huiskatten brengen jaarlijks 26 miljoen door hen gedode dieren naar huis. Ze doden er zeker vier keer zoveel.

Staatsbosbeheer adviseert katteneigenaren dan ook om katten minimaal 's nachts thuis te houden.

Groene wandelpaden afgesloten

De wandelpaden gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn tijdens het broedseizoen niet beschikbaar. Tijdens het broedseizoen hebben vogels zoals de wulp, die niet dicht bij een pad willen broeden, voldoende ruimte nodig. Buiten het broedseizoen bieden deze groene wandelpaden extra wandelmogelijkheden. Staatsbosbeheer biedt in de komende periode veel excursies aan zodat wie dit wil verantwoord in de broedgebieden kan rondkijken, aanmelden kan via http://www.ecomare.nl .

De meeste 'groene' wandelpaden vanaf 1 augustus 2015 weer beschikbaar

De meeste paden zijn vanaf 1 augustus 2015 weer beschikbaar. Dit is niet mogelijk voor het Slag door de Mandenvalleien. Daar kunt u vanaf 16 augustus 2015 weer gebruik van maken. Voor het Slag achter de Geul is dit vanwege de broedplaats van de lepelaar 1 september 2015.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl