Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 27 maart 2015 Schagen: Nestbehandeling ganzen vanaf 16 maart 2015

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Vanaf 16 maart 2015 worden de nesten, van verschillende soorten ganzen, behandeld. Het gaat hierbij om de Grauwe gans, Grote Canadese gans, Boerengans en Nijlgans. Dit gebeurt bij nesten op diverse locaties in gemeente Schagen, Nes-noord, Lagedijk, Witte Paal en De Groenling/Waldervaart.

Wilde ganzen zorgen namelijk voor veel schade, omdat zij gewassen en vegetatie aanvreten. Doel is om de eieren uit de nesten te dompelen in plantaardige olie, zodat er minder wilde ganzen geboren worden. De gemeente wil door de nestbehandeling voorkomen dat de ganzen de gewassen op de nabijgelegen weilanden aanvreten.

Daarnaast is onder andere het natuurgebied ten zuiden van de Witte Paal erg kwetsbaar. Als de populatie grauwe ganzen hier groter wordt, komen broedplekken van zeldzame soorten als de roerdomp, de waterral en de kiekendief in het gedrang. Te veel ganzen tasten het leefgebied van deze soorten aan. Uit de nesten van de grauwe ganzen wordt één ei niet gedompeld. Als er namelijk helemaal geen kuikens uit de eieren zouden komen, nestelen de ganzen een tweede keer. Het onderdompelen van de eieren is overlegd met het CNME en Vogelwerkgroep Tringa.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl