Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 15 april 2015 Robot overtreft ziekzoeker

Greenport Noord-Holland Noord logoBron: Greenportnhn.nl - AgriVizier, één van de projecten binnen GreenPort Noord-Holland Noord, ontwikkelt in het deelproject "ziekzoekrobot" een machine voor het automatisch selecteren van viruszieke planten (tulpen). 'Ziekzoeken' is het doorzoeken van het gewas om viruszieke planten op te sporen en te vernietigen of te verwijderen. Dit is essentieel voor behoud van kwaliteit en exportmogelijkheden.

Het vraagt echter veel manuren en zeer specialistische kennis.

Binnen het project AgriVizier werken onderwijs, onderzoek en advies samen om ondernemers uit de agribusiness te ondersteunen bij innovaties. Het project wordt gefinancierd door o.a. de EU en provincie Noord-Holland. Binnen het deelproject van AgriVizier werkt WageningenUR met telers en technische toeleveranciers aan het automatiseren van het ziekzoeken: de ziekzoekrobot.

Het is voor bedrijven steeds lastiger om het ziekzoeken goed uit te voeren.

Hierbij spelen toenemende arealen en vermindering van het aantal mensen met de benodigde specialistische kennis een rol. Goed ziekzoeken is essentieel voor behoud van kwaliteit en het voldoen aan de eisen die de internationale handel aan bloembollen, maar bijv. ook pootaardappelen stelt.

De laatste proeven hebben laten zien dat het ziekzoeken te automatiseren is. De ziekzoekrobot behaalde zelfs een beter resultaat dan ervaren ziekzoekers. Doorontwikkeling voor meerdere virussen en gewassen (o.a. pootaardappelen) kan een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het behoud of verbeteren van de positie van de Nederlandse teelt van bloembollen en ander uitgangsmateriaal.

Er wordt samengewerkt met partijen uit het bedrijfsleven voor de doorontwikkeling naar een praktijktoepassing. Betrokken bollenteeltbedrijven zien veel perspectief voor de ontwikkeling.

AgriVizier website: www.agrivizier.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl