Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 17 april 2015 Warmste zeewatertemperatuur Marsdiep in honderdvijftig jaar

Bij de meetsteiger in het Marsdiep van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is in 2014 een gemiddelde zeewatertemperatuur gemeten van 12.8 oC. Dit is de hoogste jaargemiddelde temperatuur in het Marsdiep sinds 1860.

De zeewatertemperatuur in het Marsdiep wordt sinds 1860 elke dag gemeten. Voor dit millennium gebeurde dat handmatig om acht uur ’s ochtends. Vanaf 2000 meten elektronische sensoren de zeewatertemperatuur continu. Om de oorspronkelijk handmatige tijdserie voort te zetten, worden uit de continue gegevens 8-uurs waarden gehaald. Op die manier wordt de lange termijn meetserie nog elke dag aangevuld met nieuwe gegevens en daaruit blijkt dat de gemiddelde zeewatertemperatuur in 2014 alle records heeft gebroken.

Janine Nauw, fysisch oceanograaf bij het NIOZ, legt uit dat de 8-uurs meetwaarden worden omgezet in maandgemiddelden en dat daaruit de jaargemiddelden worden berekend. “Die jaargemiddelden zie je in de grafiek als rode punten, de zwarte lijn geeft het 10-jaar lopend gemiddelde weer. Dat gemiddelde is gedefinieerd als de gemiddelde temperatuur van 5 jaar voor tot en met 5 jaar na het centrale jaar”. Janine Nauw vindt de piek in 2014 niet onverwachts, omdat de atmosferische temperatuur in datzelfde jaar met 11.7 oC ook de boeken is ingegaan als het warmste jaar sinds het begin van de metingen (bron: KNMI).

Annual mean temperature Marsdiep 20150325

Figuur 1. Grafiek met de jaargemiddelde zeewatertemperatuur (rode punten) en het 10-jaar lopende gemiddelde (zwarte lijn) in het Marsdiep voor de periode van 1860-2014. (Bron: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl