Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 30 april 2015 Gemeente Schagen en Bejo Zaden laten bijenpopulatie groeien

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Een voor het publiek gesloten bosperceel in Krabbendam wordt bestemd voor jonge bijenkolonies. Op verzoek van Bejo Zaden in Warmenhuizen mogen hier de bijenkasten staan die het bedrijf nodig heeft voor de bestuiving van gewassen.

Tweede doel is dat de bijenpopulatie kan toenemen.

Het bosperceel in Krabbendam was voorheen een vuilstort en is eigendom van de gemeente Schagen. Bejo Zaden heeft gevraagd dit begroeide terrein te mogen gebruiken voor hun bijen. De bijenkolonies van Bejo worden gebruikt voor bestuiving van de gewassen. Het bedrijf heeft meer bijenkolonies nodig, ook omdat constante vernieuwing nodig is om oude en gestorven bijen te vervangen. Daarvoor zocht Bejo Zaden een terrein in de natuur dat beschut is en rustig gelegen. De bomen en struiken op het terrein in Krabbendam geven die beschutting. Het perceel was altijd al gesloten voor publiek. Er komen circa 100 bijenkasten te staan voor de jonge kolonies.

De bruikleenovereenkomst is eind maart 2015 ondertekend. De gemeente geeft het perceel graag in bruikleen omdat hiermee ook de bedrijfsvoering in Seed Valley (Warmenhuizen) wordt gestimuleerd. Toename van het aantal bijen is tevens een wens van de gemeenteraad en specifiek van de partijen Wens4U, D66 en PvdA die in mei 2015 2013 de motie 'Blij met de bij' indienden, waarin ondermeer wordt gevraagd om het houden van bijen te stimuleren en te faciliteren. In de gemeenteraadsvergadering van november 2014 vroeg partij JESS ook extra aandacht voor de bijen. De wereldwijde bijenpopulatie vermindert, de oorzaak is niet exact bekend. Dat het zaadveredelingsbedrijf in Schagen wil zorgen voor toename van de bijen juicht de gemeente dus toe.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl