Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 21 mei 2015 HHNK: Innovatieve vormen waterberging bij verharding

HHNK logoBron: HHNK - We hebben nieuwe beleidsregels ter inzage gelegd voor het bergen van regenwater als compensatie bij verharding van land. Het nieuwe beleid biedt meer ruimte aan bedrijven, gemeenten en projectontwikkelaars om op een andere, innovatieve manier de afspraken rond de berging van regenwater in te vullen.

Als er grote delen van de grond van een bedrijf of woonwijk zijn verhard met bestrating, stroomt regenwater rechtstreeks naar de omliggende sloten. Bij hevige regenbuien stijgt het waterpeil van de sloten daardoor te snel, wat uiteindelijk wateroverlast kan veroorzaken. Omdat we willen voorkomen dat het watersysteem wordt overbelast, zijn landeigenaren bij een toename aan verharding van meer dan 800 m² verplicht een compenserende waterberging aan te leggen. De nieuwe beleidsregels geven de mogelijkheid om naast het graven van sloten ook op andere manieren het water te bergen. Bijvoorbeeld door waterbassins, grasdaken en wadi's (beplante greppel met doorlaatbare bodem).

Voordelen

Een waterbergende voorziening kan een dubbelfunctie hebben, bijvoorbeeld bij glastuinbouwbedrijven. Het waterbassin kan worden gebruikt als waterberging om de neerslag die op de kassen valt op te vangen. Daarnaast kan het ook worden gebruikt als gietwater voor in de kas. Hierdoor kan de beschikbare ruimte efficiënter worden benut en geld worden uitgespaard.

Toezicht

Net als voorheen zien we toe op het naleven van de afspraken. Voldoende ruimte om water te bergen is namelijk belangrijk om wateroverlast te voorkomen zodat Noord-Hollanders droge voeten houden.

Het nieuwe beleid ligt tot en met 15 juni 2015 ter inzage op de website http://www.officielebekendmakingen.nl/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl