Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 juni 2015 Snoeiafval van taxus inleveren (basis voor chemotherapie) van 15 juni 2015 tm 31 augustus 2015

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Van 15 juni 2015 tot en met 31 augustus 2015 kunnen inwoners van alle gemeenten waar HVC het huishoudelijk afval inzamelt het snoeiafval van taxus inleveren bij het afvalbrengstation. Hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de productie van kankerbestrijdende geneesmiddelen.

Taxussnoeisel is een basisgrondstof voor chemotherapie. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. Daarnaast doneert stichting 'Vergroot de Hoop' 50 euro per kubieke meter taxussnoeisel dat via de afvalbrengstations wordt ingezameld. Het ingezamelde bedrag gaat naar Stichting KiKa of een, door de gemeente geselecteerde, lokaal goed doel dat zich inzet tegen kanker.

Word ook haagdonor

HVC organiseert de inzameling van taxus samen met Vergroot de Hoop. Een stichting die zich inzet in de strijd tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. De taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Taxus Baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland.

Daarom is het snoeisel van een taxushaag ook zo waardevol. Alleen het eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de Taxus Baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

Hoe taxussnoeisel aanleveren?

Van half juni 2015 tot eind augustus 2015 kunnen inwoners hun taxus afval kwijt in de (speciale) containers van Vergroot de Hoop op de afvalbrengstations van HVC.

Vergroot de Hoop haalt de volle containers op en houdt het aantal volle containers per gemeente bij zodat het uiteindelijke bedrag via een cheque per gemeente kan worden uitgereikt aan het goede doel dat zich inzet voor kankerbestrijding. Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen kan niet worden gebruikt.

Wilt u weten wat het dichtstbijzijnde afvalbrengstation is bij u in de buurt? Kijk dan op www.hvcgroep.nl.

Meer informatie over de actie vindt u op de website van Vergroot de Hoop www.vergrootdehoop.nl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl