Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 09 juni 2015 Dalende visstand Waddenzee, maar grote verschillen tussen soorten

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - LEEUWARDEN - De totale hoeveelheid vis in de Waddenzee laat een dalende trend zien sinds de jaren '80. Er zijn echter grote verschillen tussen soorten. Sommige soorten dalen snel of komen al nauwelijks meer voor. Andere soorten zijn stabiel of laten zelfs een stijging zien, zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee.

Slecht gaat het vooral met 'mariene juvenielen'. Het gaat dan om jonge vissen van soorten zoals schol, schar en kabeljauw die hun eerste levensfase in de Waddenzee doorbrengen.

Toch gaat het niet met alle vissen slecht in de Waddenzee. De meeste estuariene standvissen (vissen die de Waddenzee als vast leefgebied hebben) laten een stabiele trend (bv. grondels, bot en botervissen) zien of zelfs een toenemende trend (zandspieringachtigen).

Nieuwste kennis

Het Programma naar een Rijke Waddenzee heeft het onderzoek uitgevoerd samen met de onderzoeksinstituten NIOZ en IMARES Wageningen UR. Niet alleen is de nieuwste kennis over visstanden overzichtelijk gemaakt in factsheets, maar ook zijn er aanbevelingen gedaan voor onderzoek. En er is aangegeven wat benodigde maatregelen kunnen zijn.

Maatregelen voor verbetering

Uit het onderzoek van het Programma naar een Rijke Waddenzee blijkt dat er een aantal duidelijke korrelaties zijn tussen de visstand en het verdwijnen van goed leefgebied door grootschalige processen zoals klimaatverandering, visserij, zandsuppleties, zandwinning, aanleg van dijken en natuurlijke sterfte.

Maatregelen die de visstand kunnen verbeteren moeten ook in die sfeer gevonden worden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van overgangen tussen zoet en en zout en bij zandsuppleties kan er beter rekening worden gehouden met de hersteldtijd van de bodem.

Visserij herkent uitkomsten

Begin dit jaar is er een werksessie gehouden met een groep waddenvissers in Harlingen. De gegevens uit het onderzoek blijken goed overeen te komen met de waarnemingen van de vissers.

Download het Onderzoek en Factsheets op www.waddenzee.nl (Bron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl