Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 06 juli 2015 Iepziekte op Stroe

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - In de nabijheid van de begraafplaats op Stroe zijn een aantal gemeentelijke iepen besmet met de iepziekte. Deze besmettelijke boomziekte tast iepen aan waardoor deze binnen korte tijd afsterven.

De begraafplaats op Stroe geldt als bijzondere locatie. De gemeente heeft daarom meteen opdracht gegeven om de zieke bomen zo snel mogelijk te verwijderen. De iepen op de begraafplaats zelf zijn onlangs ingeënt met een middel tegen de iepziekte. De gemeente hoopt dat door deze maatregelen de kans op besmetting wordt beperkt.

De iep en iepziekte

Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind.

Het grote nadeel vormt echter de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte heeft vooral de laatste 20 jaar stevig huisgehouden in het iepenbestand.

Gemeenten en provincie verantwoordelijk

Tot begin jaren negentig was het beleid in Nederland om alle zieke iepen onder toezicht van de Plantenziektekundige Dienst op kosten van de staat op te ruimen.

Uit financieel oogpunt is dit beleid losgelaten en zijn vanaf begin jaren negentig de provincie en de gemeenten zelf verantwoordelijk geworden voor het bestrijden van de iepziekte.

Zieke iep in eigen tuin?

Heeft u een zieke iep in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Om besmettingsgevaar te voorkomen is het wenselijk dat zieke iepen tijdig worden verwijderd. Het is niet verplicht. Twijfelt u of de iep ziek is? Neem dan gerust contact op met de afdeling Openbare Ruimte via tel. 088 - 321 5000.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl