Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 07 augustus 2015 Open dag van de eerste Geothermiecentrale in Noord-Holland op zaterdag 5 september 2015

Zaterdag 5 september 2015 opent de nieuwe geothermiecentrale van ECW Netwerk op Agriport voor het eerst haar deuren voor nieuwsgierige bezoekers van jong tot oud.

Deze geothermiecentrale is de eerste van Noord-Holland en de grootste geothermiecentrale van de Benelux, zowel in vermogen, productie als in aantal putten.

Geothermiecentrale Agriport

Via deze centrale wordt een vijfde van de warmtebehoefte van de aangesloten glastuinbouwbedrijven duurzaam ingevuld. Agriport voldoet daarmee aan de doelstellingen voor de glastuinbouwsector voor het jaar 2020 en aan alle duurzaamheidsdoelen die door gemeente Hollands Kroon zijn gesteld bij de ontwikkeling van Agriport.

Geothermie is een vorm van duurzame energie die je niet ziet, ruikt of hoort. Daarbij is het er altijd en in grote hoeveelheid beschikbaar. Tot slot is het de goedkoopste vorm van duurzame energie. Het is dus niet voor niets dat er grootschalig op wordt ingezet door de glastuinbouwsector.

Facts and Figures

Voor de aanleg van deze centrale zijn vier putten geboord van 2,5 km per stuk. Als je die horizontaal achter elkaar plakt, is dat iets langer dan de Noord-Zuid lijn in Amsterdam.

Om de warmte uit het zoute grondwater over te brengen naar het warmtenet zijn warmtewisselaars geplaatst. Dit zijn dunne platen van o,6 mm waardoor de warmte wordt overgedragen van de ene waterstroom naar de andere zonder dat deze elkaar raken. Als je alle wisselaars uit elkaar haalt en naast elkaar legt dan krijg je circa 1 ha (2 voetbalvelden) plaatstaal bij de geocentrale en 1 ha bij de glastuinbouwbedrijven.

Meer weten?

U bent welkom op zaterdag 5 september 2015 tussen 10.00 en 16.00 uur voor een gastvrije rondleiding en toelichting.

Met natuurlijk een gezonde versnapering van de aangesloten glastuinbouwbedrijven! Kunt u zolang niet wacht kijk dan alvast op www.ecwnetwerk.nl

Locatie:

Oostlanderweg 15-17
1775TH Middenmeer
locatie ECW / Kwekerij de Wieringermeer

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl