Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 04 september 2015 Opening eerste Geothermiecentrale in Noord-Holland - open dag zaterdag 5 september 2015

Algemeen directeur Robert Kielstra van ECW Netwerk is trots op het eindresultaat. Na een spannende periode van het boren van vier putten op maar liefst 2300 meter diepte en het realiseren van de financiering hiervan, opent gedeputeerde Jaap Bond op vrijdag 4 september 2015 voor genodigden officieel de eerste geothermiecentrale van Noord-Holland.

Deze centrale is de grootste centrale in zijn soort van de Benelux in vermogen, productie en aantal putten. Via deze centrale wordt een vijfde van de warmtebehoefte van de aangesloten tuinbouwbedrijven duurzaam ingevuld. Agriport voldoet daarmee aan de doelstellingen voor de glastuinbouwsector voor het jaar 2020 en aan alle duurzaamheidsdoelen die door gemeente Hollands Kroon zijn gesteld.

Geothermie is een vorm van duurzame energie die je niet ziet, ruikt of hoort. Daarbij is het er altijd en in grote hoeveelheid beschikbaar. Tot slot is het de goedkoopste vorm van duurzame energie. Het is dus niet voor niets dat er grootschalig op wordt ingezet door de glastuinbouwsector.

ECW Netwerk stelt op zaterdag 5 september 2015 haar deuren open voor het publiek.

Jong en oud is dan welkom voor een speciale rondleiding of een leuke workshop.

Facts and Figures

Voor de aanleg van deze centrale zijn vier putten geboord naar een diepte van 2300 meter per stuk Als je die horizontaal achter elkaar plakt, is dat iets langer dan de Noord-Zuid lijn in Amsterdam.

Om de warmte uit het zoute grondwater over te brengen naar het warmtenet zijn warmtewisselaars geplaatst. Dit zijn dunne platen van o,6 mm waardoor de warmte wordt overgedragen van de ene waterstroom naar de andere zonder dat deze elkaar raken. Als je alle wisselaars uit elkaar haalt en naast elkaar legt dan krijg je circa 1 ha (2 voetbalvelden) plaatstaal bij de geocentrale en 1 ha bij de glastuinbouwbedrijven.

Locatie: Oostlanderweg 15-17
1775TH Middenmeer
locatie ECW / Kwekerij de Wieringermeer

Programma 4 september

Programma 5 september

Open voor publiek tussen 10.00 en 16.00 uur voor een gastvrije rondleiding of een speciale workshop voor de kleintjes.

Met natuurlijk een gezonde versnapering van de aangesloten tuinders!

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl