Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 20 oktober 2015 Provincie Noord-Holland: Voortijdig saneren windturbines mogelijk

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Gedeputeerde Staten hebben een besluit genomen dat van belang is voor eigenaren die hun verouderde windturbine(s) willen slopen.

De provincie Noord-Holland wil voorkomen dat turbines die in aanmerking komen voor sloop langer blijven staan dan nodig. Daarom is voortijdige sanering nu mogelijk gemaakt. Belangrijk onderdeel van het besluit is dat de eigenaren na sanering het recht behouden om de turbine(s) in te zetten voor herstructurering.

Aan de regeling zijn strikte voorwaarden verbonden.

Het besluit geldt voor nog te saneren turbines. De sanering moet liggen ná de peildatum van 15 december 2014. Daarnaast moet de te saneren turbine verouderd of beschadigd zijn waardoor sanering uit veiligheidsoverwegingen nodig is. Ook moet de te slopen turbine geregistreerd zijn bij het bevoegd gezag, bijvoorbeeld in de vorm van de vereiste sloopvergunning of sloopmelding.

Vergunningaanvraag

Voortijdig saneren betekent dat eigenaren het recht behouden om de windturbine(s) te mogen inzetten voor een herstructureringsproject. Belangrijk is dat hieraan geen rechten kunnen worden ontleend ten aanzien van de vergunbaarheid van de vergunningaanvraag voor nieuwe molens.

Niet verantwoord

De provincie maakt voortijdige sanering van windturbines mogelijk omdat het laten staan van oude turbines in veel gevallen niet verantwoord is. Oude turbines worden uit veiligheidsoverwegingen vaak stilgezet. Dit is een risico omdat stilstaande rotorbladen niet met de wind kunnen meebewegen, waardoor het risico op bladbreuk kan toenemen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl