Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 04 november 2015 Noord-Holland: Bestaande regels belemmerend voor duurzame energie

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Zonne-energie kan belangrijk bijdragen aan de doelstellingen voor duurzame energie. Als daarbij wordt gekozen voor de aanleg van zonneparken heeft dat consequenties voor het landschap. Om de dilemma's bij die keuze te verkennen, organiseerde de provincie Noord-Holland 28 oktober 2015 een 'werkcongres zonneparken'.

Gedeputeerde Joke Geldhof opende de bijeenkomst met een vergelijking met energietransities uit het verleden. "We hebben turf gehad en steenkool, en nu gas. Die energiebronnen hebben behoorlijk wat invloed gehad op de ruimtelijke inrichting. De veenweidegebieden hadden we nooit gehad als er niemand turf had gestoken. Ook zonne-energie zal van invloed zijn op de ruimtelijke kwaliteit en de inrichting van het landschap in de provincie. Belangrijk voor de bijeenkomst van vandaag is: Wat willen we met zonne-energie en zonneparken, waar moeten die komen te liggen en tegen welke dilemma's loop je dan aan?"

Beleidskader

Het goed bezochte werkcongres was bedoeld om met de aanwezigen in gesprek te komen over zaken die van belang zijn bij het door de provincie op te stellen ruimtelijk beleidskader voor zonneparken, terreinen of velden met zonnepanelen.

Volgens de planning moeten die 'spelregels' er in 2016 liggen.

Wie in Noord-Holland ook maar iets van doen heeft met zonne-energie was van harte uitgenodigd om aan het werkcongres deel te nemen. Onder het gezelschap dat zich afgelopen woensdag in De Vest in Alkmaar had verzameld waren vertegenwoordigers uit de agrarische en energiesector, zelfstandig ondernemers, een milieuorganisatie, leden van Provinciale Staten en ambtenaren van meerdere Noord-Hollandse gemeenten en de provincie. Er werd met elkaar gesproken over onder meer de mate waarin zonne-energie kan bijdragen aan de omschakeling naar duurzame energie, de inpassing van zonneparken in het landschap, ruimtelijke kwaliteit en het maatschappelijk draagvlak.

Ruimtebeslag

In het coalitieakkoord verklaart het provinciebestuur zich voorstander van initiatieven voor zonne-energie, zeker in de bebouwde omgeving. Daarbuiten zijn zonneparken kansrijk, maar wildgroei moet worden voorkomen. De inpassing in het landschap, het draagvlak en de combinatie met bestaande landschapsfuncties noemt het coalitieakkoord als cruciale voorwaarden. In de woorden van gedeputeerde Geldhof, woensdag tot de aanwezigen: "Eigenlijk willen we veel duurzame energie produceren, maar de huidige regels belemmeren dat." Het beleidskader voor zonneparken moet dat meehelpen oplossen, rekening houdend met genoemde voorwaarden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl