Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 05 november 2015 ECN: Zeewierfarm kan net zoveel duurzame energie leveren als windmolens

Consortium met ECN ontwerpt kant en klare installatie voor grootschalige productie - Een nieuwe kant en klare zeewierfarm kan een enorme bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie(dragers) uit biomassa. Dankzij het gebruik van speciale textiel- matten kan de zeewierteelt vereenvoudigd en de opbrengst fors vergroot worden. Zeewierteelt op het Nederlandse deel van de Noordzee kan volgens Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) net zoveel duurzame energie opleveren als alle windturbines op zee en land bij elkaar opgeteld.

De baanbrekende zeewierfarm is ontwikkeld door een consortium van elf bedrijven binnen het Europese At-Sea project en op drie locaties met succes getest. De rol van ECN was om alle nieuwe technieken en methodes te bundelen in een kant en klaar inzetbare zeewierfarm, die het mogelijk maakt op grote schaal zeewier te telen en te oogsten.

Nu wordt zeewier nog geteeld met behulp van touwen en netten. Met het nieuw ontwikkelde textieldoek, waar de plantjes makkelijk op hechten, wordt het mogelijk op grotere oppervlakten zeewier te kweken. Per textiele mat loopt de opbrengst op tot 2000 kilo nat zeewier. De matten drijven in een constructie van boeien en touwen en kunnen door een vissersboot gemakkelijk uit het water aan boord gehesen worden, om het zeewier vervolgens aan land te oogsten.

Meer informatie op www.ecn.nl (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl