Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 11 november 2015 Eerste maatregelen inrichting natuurgebied Dorpzicht op Texel

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De provincie Noord-Holland start half november 2015 met de eerste maatregelen voor de inrichting van natuurgebied Dorpzicht. Het bosje midden in het gebied wordt weggehaald om te voorkomen dat (roof)vogels hier in 2016 gaan nestelen. In september 2016, na het broedseizoen, zijn de grootschalige inrichtingswerkzaamheden aan de beurt.

Door de inrichting van het gebied wordt het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels versterkt. Ook komen er meer mogelijkheden om de natuur te beleven. De werkzaamheden worden in overleg met Staatsbosbeheer (eigenaar en beheerder grootste deel gebied) uitgevoerd. Eind 2016 is de inrichting klaar.

Noodzaak verwijderen bosje

Het bosje moet weg om het gebied geschikt te maken voor weidevogels. Als de provincie het bosje zou laten staan, voelen weidevogels zich in een grote cirkel rondom het bosje niet veilig genoeg om te broeden. Dit vanwege het gevaar dat roofvogels hun eieren opeten.

Grootschalige inrichting volgend jaar

De grootschalige werkzaamheden worden in het najaar van 2016 uitgevoerd. Het gaat hierbij o.a. om het herstel van de kreek en het doortrekken van het wandelpad voor het rondje Cocksdorp. Ook komt er een extra punt om vogels te kunnen spotten.

Omdat in het broedseizoen geen verstorende werkzaamheden mogen plaatsvinden, kan dit werk pas starten in september 2016. Voor deze werkzaamheden loopt de procedure voor ontgrondingsvergunning en heeft de provincie de watervergunning aangevraagd.

Meer informatie

De provincie en Staatsbosbeheer hebben het eerder gemaakte plan voor de inrichting geactualiseerd in overleg met de gemeente, het hoogheemraadschap, LTO en ANLV De Lieuw Texel. Meer informatie is te vinden op de Dorpzichtpagina op www.noord-holland.nl/natuurtexel

De inrichting van Dorpzicht maakt onderdeel uit van het programma natuurontwikkeling Texel, waarmee de natuur en recreatiemogelijkheden op Texel worden versterkt. Het is één van de projecten waarmee de provincie samen met haar partners zorgt voor het groen op de kaart in Noord-Holland Noord.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl