Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 08 december 2015 Loslopende katten worden in beeld gebracht in Nationaal Park Duinen van Texel

Staatsbosbeheer Texel logoBron: Staatsbosbeheer Texel - door Erik van der Spek - Loslopende katten kunnen de natuur veel schade doen. Niet alleen in natuurterreinen, maar ook in landbouwgebieden, dorpen en steden. Om meer zicht te krijgen op het effect van verwilderde katten op de natuur in het Nationaal Park Duinen van Texel wordt binnenkort onderzoek gestart. U kunt hiermee helpen door waarnemingen van verwilderde katten door te geven via waarneming.nl.

Katten en de natuur

De natuur in Nederland wordt op veel manieren door mensen beïnvloed. De grootste invloed heeft de vermindering van oppervlakte. Ooit was Nederland een natuurgebied waarin ook wat mensen leefden. Nu leven we in een cultuurlandschap waarin ook nog wat ruimte is voor natuur. Ook op kleinere schaal beïnvloeden mensen de resterende natuur en de huisdieren die mensen houden hebben dit ook.

Onder andere doordat mensen hun huisdieren maar beperkt thuis houden. Maar ook zijn er 100.000 katten achtergelaten volgens dierenarts Peter Klaver. Deze zwerfkatten bedreigen vogels en andere dieren.

Veel slachtoffers

Een groot deel van de 3 miljoen Nederlandse huiskatten loopt regelmatig buiten.

Loslopende katten doden dieren, zoals jonge vogels, de beschermde noordse woelmuis, kikkers en salamanders en grote insecten zoals vlinders. Waar het normaal gevonden wordt dat honden gecontroleerd, al dan niet aangelijnd, worden uitgelaten is het kattenluikje voor huiskatten de norm. Wanneer Brits onderzoek naar Nederland vertaald mag worden, is het aannemelijk dat onze huiskatten per jaar 26 miljoen gedode dieren mee naar huis nemen. Wat ze daarbovenop nog doden en laten liggen of opeten is volgens ander onderzoek het viervoudige.

De Flora- en Faunawet biedt de provincie de mogelijkheid om verwilderde katten te bestrijden, ook als de grondeigenaar dat niet wil. Staatsbosbeheer werkt in het Nationaal Park Duinen van Texel bij het bestrijden van verwilderde katten samen met de Wildbeheereenheid Texel. Het onderzoek gaat duidelijk maken of dit weer nodig is.

Veiligheid voor huiskat

De kans dat uw katten op strooptocht gaan, houdt u zo klein mogelijk door ze thuis te houden, in ieder geval ís nachts. De kans dat ze in het verkeer sneuvelen is dan ook veel kleiner, zoals bleek tijdens een proef in Canada.

Wanneer uw kat u lief is, heeft u dus alle reden om uw kat ís nachts thuis te houden. Met een bel om de nek neemt de kans dat uw kat wilde dieren dood ook met ruim een derde af. Verwilderde katten vinden hun oorsprong bij kattenhouders, die niet willen investeren in goede zorg, beperking van de voortplanting en goede identificatie.

Kortom: huisdieren zijn leuk, maar houd ze thuis of laat ze gecontroleerd buiten komen.

Help bij onderzoek

Wanneer u een verwilderde kat ziet vragen wij u dit te melden via ww.waarneming.nl. In de rubriek zoogdieren kan de waarneming onder de soortnaam huiskat worden ingevuld. Bij opmerkingen kan het dier beschreven worden zodat individuele dieren zo mogelijk herkend worden. U kunt dan ook nauwkeurig aangeven waar u de kat hebt gezien. Dit helpt om beter zicht te krijgen op het aantal, de verspreiding, de omvang van het jachtgebied van de verwilderde katten. Een wilde kat zult u niet tegenkomen, daar leven er alleen een paar van in Zuid-Limburg.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl