Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 22 december 2015 Lage visvangsten bij onderzoek langs Waddenkust

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - Afgelopen seizoen heeft het aanbodonderzoek langs de Waddenkust - onderzoek naar trekvissen die vanuit de Waddenzee het zoete binnenwater willen intrekken - de slechtste cijfers opgeleverd sinds de start in 2012. Het gaat vooral om jonge paling (glasaal), stekelbaars en spiering. Op 17 december 2015 is de officiële presentatie van deze uitkomsten.

Waardevolle gegevens

Vier jaar lang is het aanbod van trekvis onderzocht door de vier noordelijke waterschappen en een aantal vissportorganisaties. Van deze jaren bleek 2013 een topjaar met beduidend meer glasaal en driedoornige stekelbaars dan in alle andere onderzoeksjaren. In 2014 zette dit echter niet door. Het niveau van aanbod zat dat jaar ongeveer op 65% van 2013. Dit jaar, 2015, werden er circa 29.211 trekvissen geteld, dit is 20% van het aantal in 2013. Bij vergelijkbare onderzoeken langs de Noordzeekust bleek het aanbod ook zeer laag.

Mogelijke oorzaken

Dit lage aanbod kan verschillende redenen hebben. Zoals bijvoorbeeld het koude voorjaar, de klimaatverandering en wijziging in oceaanstromen, waterkrachtcentrales in rivieren, overbevissing of mogelijke versnippering van het leefgebied. Het lage aanbod hangt ook samen met de voorheen slechte bereikbaarheid van voortplanttingsgebieden door barrières, zoals sluizen en gemalen. Deze zijn de laatste jaren grotendeels opgeheven, maar de levenscyclus van de paling is ongeveer 7 jaar, waardoor de gevolgen van deze verbetering pas later echt merkbaar is.

Ruim baan voor vissen

Het onderzoek komt voort uit het project 'Ruim Baan voor Vissen' - www.ruimbaanvoorvissen.nl - een project van de vier noordelijke waterschappen en organisaties als de Hengelsportfederatie. Door sluizen, stuwen en gemalen langs de Waddendijk én in het achterland passeerbaar te maken voor vissen, werken ze aan het verbeteren van de leefomstandigheden van trekvissen.

Rijke Waddenzee

Het Programma naar een Rijke Waddenzee signaleerde eerder al dat de visstand te laag is in de gehele Waddenzee, vooral met mariene juvenilen gaat het slecht. Er zijn wel enkele positieve uitzonderingen zoals de zandspiering. PRW is sindsdien bezig met de ontwikkeling van een Swimway-concept conform de aanbeveling van de Trilaterale ministersverklaring in Tonder. De Waddenzee is namelijk de meest bedijkte zee ter wereld. Daardoor is het voor trekvissen erg moeilijk om hun levenscyclus te voltooien.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl