Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 22 februari 2016 NHN: Den Helder aantrekkelijke locatie voor offshore windenergie

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord logoBron: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord - Den Helder, 10 februari 2016 - Tijdens een debat in de Tweede Kamer over windenergie op zee, heeft D66 vandaag gepleit voor nader onderzoek naar de meest geschikte locaties. Den Helder komt daarbij naar voren als 'potentieel, aantrekkelijke locatie', aldus Tweede Kamerlid Van Veldhoven.

Van Veldhoven: "D66 vindt het van groot belang om alle geloofwaardige alternatieven voor offshore windenergie te onderzoeken. Windmolenparken dichtbij de kust leveren veel maatschappelijke kosten op, zoals het mogelijk verminderen van toeristeninkomsten en daarmee werkgelegenheid. Deze kosten samen met het maatschappelijk draagvlak moeten verder onderzocht en afgewogen worden voordat het kabinet beslist over de aanleg van een hekwerk van offshore parken dichtbij de kust."

Transitie

Vanwege de huidige olie- en gascrisis werkt de regio Den Helder al geruime tijd aan een transitie naar hernieuwbare energie. Daarbij wordt optimaal gebruikgemaakt van de bestaande infrastructuur van en kennis over winning van offshore energie. Thijs Pennink van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord: "De aanleg van windparken op zee is voor de regio Noord-Holland Noord uiterst belangrijk. In de regio zijn alle faciliteiten aanwezig voor Operation & Maintance van offshore windmolenparken. En dat betekent meer groei en werkgelegenheid voor Noord-Holland Noord.

Unieke ligging

Den Helder geldt als de belangrijkste logistieke offshore haven van de zuidelijke Noordzee en heeft door de nauwe samenwerking met Den Helder Airport een sterke uitgangspositie. Zo is Den Helder sterk strategisch gepositioneerd en zijn er de kortste vaar- en vliegroutes naar het Nederlands deel van de Noordzee. Whitney Veen, CFO en algemeen directeur ad interim van Port of Den Helder: "Den Helder is in potentie van grote waarde voor het uiteindelijke onderhoud van offshore windenergie op zee. Dankzij een brede samenwerking met regionale partijen en diepgaande kennis over efficiency kan operations & maintenance van offshore windenergie dichtbij en ver van de kust van Den Helder een flinke kostenbesparing opleveren. Port of Den Helder verwelkomt dan ook elk initiatief om windenergie op de zuidelijke Noordzee rendabel en met breed draagvlak te realiseren".

Uitgelezen kans

Een belangrijke toegevoegde waarde van de regio voor de exploitatie van offshore windenergie is de aanwezigheid van Den Helder Airport, de heliluchthaven die alle offshore olie- en gasplatforms in het Nederlandse deel van de Noordzee bedient. Directeur Conny van den Hoff van Den Helder Airport: "De regionale industrie verkeert momenteel door de olie- en gascrisis in een ontwikkelingsfase richting hernieuwbare energie. De komst van offshore windenergieparken in de zuidelijke Noordzee is dan ook een uitgelezen kans om de bestaande infrastructuur van de offshore olie- en gasindustrie, zoals onze luchthaven, doelmatig in te zetten en zo werkgelegenheid in de regio te behouden."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl