Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 04 maart 2016 Drone ingezet voor monitoring zeegrasherstel

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - Bij Schiermonnikoog is voor het eerst een drone ingezet bij de monitoring van groot zeegras. Dat melden Natuurmonumenten en de Radboud Universiteit in hun nieuwsbrief (pdf) van februari 2016 over het zeegrasherstel in de Waddenzee.

Jannes Heusinkveld van The Fieldwork Company heeft de drone ingezet in opdracht van Natuurmonumenten en de Universiteit. "Een groot voordeel van de drone is dat je foto's tegen elkaar kunt leggen en zo een geheel gebied in kaart brengt", legt Heusinkveld uit. "En een foto kun je altijd weer opnieuw bekijken."

Speciale Software

Bovendien wordt er nu speciale software ontwikkeld zodat zeegras automatisch herkent wordt ten opzichte van andere planten. Daarmee wordt dan veel tijdwinst geboekt. Uit waarnemingen blijkt dat Wadvogels niet reageren op de aanwezigheid van drones (in tegenstelling tot de aanwezigheid van mensen).

De resultaten van de nieuwe monitoring worden nu nog ge-analyseerd. De onderzoekers verwachten in de lente de eerste conclusies te kunnen trekken.

Rijke Waddenzee en partners

Het Programma naar een Rijke Waddenzee werkt op dit moment aan een meerjarenprogrammering voor zeegras. Uiteindelijk doel is dat er weer grote zeegrasvelden terugkomen in de Waddenzee. Ze hebben ondermeer een belangrijke functie als biobouwer.

Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zijn de belangrijkste uitvoerders van zeegrasherstel in Nederland.

Website Zeegrasherstel Waddenzee: zeegrasherstelwaddenzee.com

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl